Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Захариева: Извънредното положение ще е до 13 май, но мерките ще останат
Автор: Екип Ruse24.bg 12:45 / 03.05.2020Коментари (4)1378
© БГНЕС
Извънредното положение в страната ще бъде до 13 май и няма да има нужда да се продължава, но това не означава, че всички мерки ще отпаднат. Защото сме далеч в Европа, а и в света, да кажем, че сме преборили коронавируса. Това коментира Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи в ефира на Канал 3. 

 

"Знаете, че започна поетапно облекчаване на мерките, но това не означава, че те ще отпаднат напълно. Социалната дистанция ще трябва дълго време да се спазва, на повече от два метра, също така ограниченията за пътуване дори и в Европейския съюз, носенето на маски в затворени пространства", каза вицепремиерът.

 

"Всички хора в щаба, понесоха голяма тежест, те също така ще продължават да работят, информация ще има, те ще продължават да информират. Нека да има уважение към тези хора, които спасиха нашия живот", призова Захариева.

 

"Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави. Летище София е от малкото летища, които функционират, да – не в пълния капацитет, но работи".

 

"Свободното придвижване на хора в ЕС не работи. Направихме всичко възможно и поне стоките се придвижват чрез “зелените коридори". В началото на кризата беше много тежка ситуацията с нашите сънародници зад граница, които искаха да се приберат. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и ситуацията се нормализира. Сега вече имаме и обратната вълна – върнали българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли".

"Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата. Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго. Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания", беше категорична Екатерина Захариева.

 

"През седмицата разговарях с посланик Херо Мустафа. Тя ми съобщи, че летните бригади за студенти в САЩ към момента не са отменени. Те са отложени до 12 май. Трябва да изчакаме до 12 май и да видим дали ще бъдат отменени. Ако някой получи виза, ние не можем да го спрем да пътува. Моята препоръка, още от февруари месец, е да не се пътува без това да е наложително. Аз останах много изненадана колко хора тръгнаха на екскурзии, дори след като беше обявено извънредното положение", допълни още вицепремиерът.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
цитат:
Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави
Значи от градовете не можем да излизаме законно, но от държавата ще можем..
-1
 
 
Бедстващи българи? Заради тия копелдаци дето плюха по България, отидоха навън и донесоха тоя скапан вирус сме на това положение. Какви са върнаха? Цигани, проститутки и каква ли още не сган. Ако бяхте затворили границите нямаше да се стигне до тук. Че и продължавате да пускате. Нали навън е по - хубаво от България, защо се връщате. БОКЛУЦИ МРЪСНИ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: