Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Швейцарският вестник "Le Temps": Военен хирург с мисии в Ирак спаси България от пандемията
Автор: Георги Кирилов 09:21 / 04.05.2020Коментари (154)1174
©
Военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан спаси България от разпространението на коронавирус. Това пише швейцарският вестник "Le Temps", цитиран от БГНЕС.

 

Ето какво пише в материала:

 

Вече над два месеца българите наблюдават с отворени очи един човек - генерал Венцислав Мутафчийски, който координира борбата срещу разпространението на COVID- 19 в страната.

 

Този военен лекар с бръсната глава беше почти неизвестен преди назначаването му за шеф на оперативния щаб, в който са включени доста експерти и политически лица, и който от края на февруари почти всеки ден дават брифинги на живо за здравословното състояние в страната. Според последните данни за около 1500 заразени с COVID- 19 и около 70 починали, може да се каже, че България се справя по-скоро добре или направо много добре. В европейската класация за смъртност на глава от населението страната се нарежда на четвърто място - един на 140 000 души. България е веднага след Словакия, Латвия и Малта. За сравнение - в Белгия се пада по 1 починал на 1800 души.

 

За много това е истинско чудо. България, която много често се представя за най-бедната страна в ЕС, има доста проблеми в здравеопазването поради масовото напускане на медицински персонал към по-богатите страни от ЕС. Когато питаме ген. Мутафчийски, той предпочита да говори, че става въпрос за "невероятен шанс": преди още вирусът да е дошъл, страната затвори всички учебни заведение и въведе специфични мерки в болниците заради грипа, който нанася много щети всяка година.

 

"След това трябваше просто да удължим тези строги мерки", казва той. Но това, което генералът не казва, е неговото лично участие в тази стратегия, приемайки доброволно ролята на лошия вестоносец. Дори и на лошото ченге. Той беше първият, който предупреди българите за настъпването на "епидемия с невиждана ярост". "И докато в София някой се вълнува дали фризьорските салони ще бъдат затворени, ние трябва да сме подготвени за загубата на човешки животи, включително и на наши близки". След това той редовно критикуваше безразсъдното поведение на своите сънародници, липсата на дисциплина и призоваваше за по-строги мерки и по строги наказания за тези, които не ги спазват. Той не се поколеба да разкритикува публично политиците, дори и лекарите, които минимизираха опасността. Този военен успя да убеди премиера Бойко Борисов да обяви извънредно положение на 13 март и да въведе строга карантина с главозамайващи наказания за нарушителите.

 

Многото българи, които работеха в Западна Европа, предпочетоха да се върнат в родината и веднага бяха поставени под карантина и редовно проверявани от силите на реда. Там където имаше огнища на зараза, местата бяха отцепени, без да се използва съвременното проследяване, но със старите методи българите успяха да предотвратят катастрофата. Междувременно Венцислав Мутафчийски се превърна в най-противоречивата личност в страната- обичан от едни, заклеймяван от други, като дори получи и смъртни заплахи. В България, като една бивша комунистическа страна, мъжете в униформа не винаги са уважавани. Но ген. Мутафчийски може би успя да промени това отношение.

  

55-годишният военен хирург и шеф на уважаваната ВМА е имал мисии в Ирак и Афганистан в рамките на НАТО. Той оперирал както военни, така и цивилни лица включително и деца в конфликтни зони. Бил е очевидец на много атентати и е участвал в завръщането на български военни в страната. Той може би е единственият хирург, който се е специализирал за лечение на ранени във война. Към всички тези качества трябва да се добави още едно, което изненада много хора. Попитан веднъж, колко роми са били заразени от вируса и дали няма да се предприемат по-специални мерки към това малцинство, което е обвинявано за всички страдания в България, той изригна: В кой век живеете?! Спомняте ли си кой в историята водеше статистика за етническа принадлежност?".

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Я СТИГА смешки те не знаят че съществуваме, а за доктор а пандесит да не говорим.
0
 
 
Неблагодарни и злобни хора погледнете , какво се случва в другите страни . Има репортажи.
0
 
 
Жалко, много жалко, че има хора, които повярваха, на този цирк наречен - Щаб!!!! На чело с една кукла на конци!!!! рџ?±рџ?±рџ?±
0
 
 
Не е достойно да се плюе човек,който наистина си разбираше от работата. Ако не беше той сигурно друг ще плюят някои хора,които май злобата ги храни.
0
 
 
Ами ромите от днес,значи те отказват а ние чинно се подчиняваме-ямбол
0
 
 
А пък ако знаете колко изписаха е така тези герой за субсидия от Европа напретстава нямате
0
 
 
Вече няма тзи сутрин телевизия хаха нли тка
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: