Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психолози и психиатри вече говорят за "ковидофобия"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:44 / 04.05.2020Коментари (0)1020
©
"Психиатрите и клиничните психолози сега спорят дали е възможно да се говори за специален вид фобия – "ковидофобия". Някои смятат, че това е просто изостряне на постоянна загриженост за здравето, което е широко разпространено, или влошаване на човешките страхове в стресови времена на карантина. Те твърдят, че появата на такава нова диагноза не е в полза на хората, а само в ущърб, тъй като някои членове на обществото сега се страхуват толкова много и с появата на нов медицински термин ще се появи и страхът от "получаване на ковидофобия". Но някои психиатри смятат, че вече срещат пациенти с такъв патологичен страх и че броят им ще расте. Но те са съгласни по един въпрос – колкото по-дълга е самоизолацията и колкото повече расте броят на заболелите, толкова по-голяма е вероятността от задълбочаването на подобни страхове при хората", каза Ермолаева.

Дмитрий Любовски сподели: "Разумните страхове за здравето – вашето и на вашите близки не трябва да се наричат фобия. "Ковидофобията", ако изобщо можем да говорим за съществуването на такова понятие, може да се определи като нарушение на обичайния ход на живота на човека, при което той не може да се справи със страха. Такива страхове могат да се появят под формата на натрапчиви действия (например миене на ръцете по няколко десетки пъти на ден), ритуали под формата на обработка с мощни дезинфектанти не само на стоки, закупени през интернет и доставени по куриер, но като цяло на всички предмети в дома. Но една от основните прояви може да са обсесивни мисли за коронавирусна инфекция, които изместват всичко останало и напълно дезорганизират живота на човека".

РИА Новости: Кой би могъл да е особено уязвим към "ковидофобия"?

Дмитрий Любовски: "Разбира се, такъв страх може да възникне най-вече при хора, чиито роднини са били заразени или сериозно болни, или, особено, ако някой от техните роднини или приятели е починал от COVID-19. Връзката между страха и неговите причини е очевидна и разбираема за всички. Има висок риск от такава фобия при тревожни, подозрителни хора, склонни към хипохондрия, тоест, които постоянно се страхуват да не се разболеят от нещо и винаги подозират, че страдат от някаква болест. Най-вероятно точно такива хора ще заподозрят, че са заразени с коронавирус, ако гърлото ги заболи след като са пили студена напитка от хладилника. Хората, живеещи със страх от смъртта, също са изложени на риск да развият тази нова фобия. За тях страхът от заразяване с COVID-19 не е нищо друго освен въплъщение на обичайния им страх".

РИА Новости: Трябва ли "ковидофобията" да се да се лекува от лекар или ще отмине след пандемията?

Дмитрий Любовски: "Разбира се, за огромното мнозинство от хората, които изпитват този страх, той ще премине заедно с края на пандемията. Но някой може да се нуждае от помощта на психотерапевт – например някой, който е загубил любим човек, или медиците, които са лекували дълго пациенти с коронавирус, които всеки ден виждат страданието на хората и са свидетели на смъртта на своите пациенти. След всичко преживяно са възможни явления от типа посттравматично разстройство и стрес".

Марина Ермолаева: Ако човек се страхува от нещо, включително да се разболее от коронавирус, но в същото време живее обикновен живот, това не е нищо особено и помощта на психотерапевт не е необходима. Помощта на психотерапевт може да е необходима за тези, при които обичайният ход на живота започва да се прекъсва поради нарастващ страх от заразяване. А намесата на психиатър е нужна за тези, които вече имат някакво психично разстройство и "ковидофобията" силно би влошила състоянието им", пише още "БГНЕС".

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: