Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Шен: Коронавирусът е провал на политиците, не на учените!
Автор: Екип Ruse24.bg 10:06 / 12.05.2020Коментари (0)1077
©
Политиците са онези, които вземат грешните решения по света по време на глобалната пандемия, а не здравните специалисти. Това мнение сподели проф. Чан Хуей Шен от Нюйоркския университет пред "Канал 3".

- Проф. Шен, Вие сте преподавател в университета в Ню Йорк. Както зрителите ни сигурно знаят, 1/3 от всички потвърдени случаи на COVID-19 в САЩ са концентрирани именно там. Как се развива заразата в щата, в който живеете и как Вие и Вашите съграждани възприемате наличието на този вирус в ежедневието си?

- Правителството реагира изключително бързо – веднага щом се появи първият потвърден случай на COVID-19 в щата Ню Йорк. В рамките на 2 седмици властите настояха всички да останат по домовете си, за да спрат разпространението на заразата. Въпреки добрата им стратегия, вече беше прекалено късно. И все пак 2 месеца по-късно ситуацията се подобрява. Жителите на Ню Йорк очакват с нетърпение икономиката отново да заработи по старому и да се върнат на работните си места.

- Американският президент Доналд Тръмп е най-големият поддръжник на идеята противоепидемичните мерки вече да бъдат облекчени. Смятате ли, че това е предизборен ход, имайки предвид, че той ще се бори за втори мандат тази есен?

- Според мен решенията му се водят от желанието да бъде преизбран за президент на Съединените щати, а не от препоръките на учени и медици. Ето каква е ситуацията в момента. Безработицата в Америка се повишава. Около 33 милиона души изгубиха работата си заради пандемията, което представлява 20% от работната ръка. Това подлага под въпрос преизбирането на Доналд Тръмп. Той вече губи подкрепа в щати като Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания и Флорида. Ето защо американският президент е толкова мотивиран мерките против COVID-19 да отпадат една по една, а икономиката да заработи отново възможно най-скоро. Политиците се вглеждат само в икономическите ползи или загуби. Затова в много страни по света ставаме свидетели на дезинформация и редица грешни политически решения. Моето мнение е, че все още трябва да сме изключително внимателни в борбата си със заразата.

- Китай и САЩ водят сериозен спор откъде тръгва COVID-19 и дали вирусът има естествен произход или се появява след човешка намеса. Каква е истината според Вас, проф. Шен?

- Това е наистина много спорен въпрос. Според последните научни публикации над 70% от генома на COVID-19 съвпада с този на предшестващите го коронавируси – САРС и МЕРС. Затова е твърде вероятно той да е естествена мутация. В същото време все още няма научно доказателство COVID-19 да е продукт на генно инженерство. Тук идва и другият спорен въпрос – къде се е появил този коронавирус? Китайското правителство не е много прозрачно, особено по тази тема. И използва всякакви похвати, за да дезинформира, както и да прикрие своята отговорност за пламването на заразата. Според управляващите COVID-19 идва от пазара за диви животни в Ухан. Но много от първите заразени нямат никаква връзка с това място. И тогава става много логично да насочим погледи към двата института за изследвания в Ухан: Центъра за контрол и превенция на разпространението на зарази и Института по вирусология с лаборатория за биологична безопасност с висока степен на секретност. И в двата са извършвани изследвания на предишните коронавируси – SARS и MERS. Въпреки че няма доказателства за пробив по време на експеримент или в някой от протоколите, това се превръща във все по-вероятна версия за това как вирусът е бил "изпуснат" в природата.

- Проф. Шен, Китай – родината на COVID-19, е само на 130 километра от Тайван – Вашата родина. Потвърдените случаи са малко над 400, жертвите са единици. А последният положителен тест за коронавирус в Тайван е бил преди месец. Каква е тайната, за да бъде спряно разпространението на заразата?

- Първоначално Тайван беше сред страните в най-голям риск от заразяване отвъд границите на Китай. Но успехът на страната ни в борбата с COVID-19 не е случаен и нямаме никаква тайна. Бързият и прозрачен отговор на правителството при появата на вируса ни помогна да удържим разпространението на пандемията. Усилия полагат правителството, здравните експерти, частният сектор и обществеността. Истината е, че Тайван вече научи много болезнен урок през 2003 година, когато беше бумът на SARS. Имахме 326 случая и 73 жертви. И през декември 2019 година, когато разбрахме за няколко пациенти с пневмония и симптоми, подобни на тези на SARS, веднага реагирахме. Националният здравен команден център въведе екшън план, с който да спре разпространението на вируса: активно тестване, проследяване на контактните лица на заразените, забрана за пътуване през летищата и пристанищата, домашна карантина, стриктни наказания за всеки, който не я спазва. Здравни експерти дават ежедневни брифинги, за да информират обществото как се разпространява заразата и има ли достатъчно предпазни средства. Така фалшивите новини нямат шанс, а сред населението няма страх. Ето това е рецептата за успешното овладяване на разпространението на коронавируса.

- Нека Ви върна 17 години назад. Разкажете ни за сблъсъка на Тайван с първия от трите коронавируса, ударили света през 21 век. Колко важна беше ролята на Чен Чиен-Джен, който става министър на здравеопазването? Смята се, че именно той спира разпространението на SARS през 2003 година.

- Чен Чиен-Джен беше вицепрезидент на Тайван. Но когато правителството осъзна, че бумът на SARS е извън контрол, той стана здравен министър. И това не е случайно – той е епидемиолог с диплома от университета "Джон Хопкинс". Именно той организира сруктурите, които да реагират на заразата и да я спрат. Чиен-Джен създаде Спешен център, който е вече споменатият Здравен команден център. Здравният министър изолира всички пациенти със САРС. Реагира много бързо, взима правилните решения. И само след 2 месеца правителството държеше вируса под контрол.

- Проф. Шен, години по-късно обаче одобрени ваксини няма – нито за тежкия остър респираторен синдром SARS, нито за близкоизточния респираторен синдром MERS. Ще има ли ефективна ваксина срещу COVID-19 и колко време би отнело това?

- Причината да няма ваксина за SARS и MERS е, че нямаше стимул за фармацевтичните компании да създадат такава. А правителствата не инвестираха в изследвания, тъй като обхватът им не беше толкова голям. Сега обаче ситуацията е различна – COVID-19 обхвана над 200 държави по целия свят, заразените са над 3 милиона и 900 хиляди, а смъртните случаи са повече от 270 хиляди. Компании, университети и институти са в състезание помежду си да създадат ваксина, а правителствата инвестират в откриването й. Аз съм голям оптимист – ваксина може да бъде създадена и то в рамките на година. Екип от учени от "Оксфорд" даде и още по-амбициозна заявка – че милиони дози от разработваната от тях ваксина може да са налични още този септември.

- Беше ли готов светът за подобен вирус, проф. Шен? И ако някой е бил по-неподготвен – политиците ли бяха това или учените?

- Още с появата на COVID-19, учените започнаха да правят изследвания и да търсят начин да открият ваксина. Здравните специалисти по целия свят бяха много добре подготвени да посрещнат бума на заразата. Ако погледнем към политиците обаче, виждаме само дезинформация и грешни решения.

- Може ли светът да предотврати следваща глобална пандемия? Този въпрос е централна тема в конференция на световно ниво, в която и Вие сте поканен да участвате. Какъв е Вашият отговор, възможно ли е да сме по-подготвени за следващия подобен удар?

- Всичко опира до превенцията. Правителствата трябва да инвестират в здравните си системи и в нови биологични изследвания. В много страни дезинформацията и липсата на прозрачност са сериозен проблем. Правителствата трябва да подобрят и собствената си ефективност, така че когато се изправят пред подобна епидемия, да реагират навременно.

- Проф. Шен, надявам се да можем да продължим този разговор и очи в очи – след края на пандемията, когато Ви каним да гостувате в предаването "Денят на живо". Но Вие вече сте били в България, работили сте и с български учени. Как оценявате нивото и възможностите им?

- Идвал съм в България няколко пъти през последните години. Страната Ви е много красива. Страната на розите. И не мога да скрия – обичам типичната българска храна. Българската академия на науките е много добре оборудвана, а учените напредват с всеки изминал ден и заради това участват в изследвания на световно ниво. И към днешна дата работя изключително добре с проф. Георги Милошев и проф. Милена Георгиева. С голяма увереност мога да кажа, че учените в България са голяма конкуренция на всички в Европа и САЩ.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: