Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европа влиза в най-дълбоката икономическа рецесия в историята си
Автор: Екип Ruse24.bg 11:59 / 13.05.2020Коментари (0)887
©
Паоло Джентилони
Рискът от неравномерно икономическо възстановяване от кризата с коронавируса представлява "екзистенциална заплаха" за Европейския съюз. Това предупреждение отправи Паоло Джентилони, бивш премиер на Италия и в момента еврокомисар по икономическите въпроси.

Според еврокомисаря Общността също има "историческата възможност" да подготви план за спасяване на икономиката на ЕС.

В интервю няколко дни след като Европейската комисия обяви, че Европа ще влезе в "най-дълбоката икономическа рецесия в историята си", Джентилони заяви, че ЕС се нуждае от добър план за възстановяване, за да се избегнат рисковете от икономическо разделение. Икономиката на ЕС се очаква да се свие със 7,5% през 2020 г.

Джентилони е притеснен, че държавите нямат същите ресурси за възстановяване от този икономически шок. Най-тежко засегнатите страни - Гърция, Италия, Испания и Хърватия - ще отчетат колосално свиване на БВП от 9% през 2020 г., докато икономиката на Германия ще отчете спад от 6,5 на сто, а Австрия - 5,5%.

По думите на бившия италиански премиер поисканата от страните членки на ЕС държавна помощ е много небалансирана.

"Това, което е ясно, е неравномерното ниво на възстановяване и рисковете от това за нашия единен пазар, и необходимостта от конвергенция, особено в еврозоната. Това е нещо, което аз дори мога да определя като екзистенциална заплаха за строежа на Съюза", каза той пред група от европейски вестници.

"Ако искаме да погледнем по по-оптимистичен начин, това е не само екзистенциална заплаха, но също така и в някакъв смисъл историческа възможност за запълване на празнината, която имаме с общи инструменти за икономически и фискални политики", подчерта Джентилони.

Еврокомисарят обаче поясни, че не говори за финансов министър, когато спомена "общи инструменти" в икономическата политика. Вместо това той даде за пример план на ЕС за заемане и изразходване на 100 милиарда евро за защита на работни места в ЕС. Той подчерта, че подобни планове се обсъждаха преди 8-10 г. и дискусиите продължиха с години, но без възможност за постигане на споразумение, което обаче сега се променя.

Европейската комисия подготвя план за възстановяване, след като евролидерите през април призоваха да се отговори на изключителния икономически шок. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, обяви, че планът ще включва помощ от 1 трилион евро, но все още не е решено откъде ще дойдат парите. Един от неразрешените въпроси е балансът във възстановителния план между заеми и грантове. Франция, Испания и Италия настояват за финансови трансфери, докато Германия, Холандия и други северни държави подкрепят заеми.

Джентилони коментира, че не може конкретно да раздели между грантове и заеми, но отбеляза много ясно, че подкрепя някаква определена сума финансови трансфери. Според него някои сектори като туризма и определени географски райони се нуждаят от интервенция "на принципа на солидарността от този тип, грантове". Второ, по думите му, твърде голямото разчитане на заеми ще вкара държавите в по-дълбок дълг. Той обаче е оптимист за дебата по казуса.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: