Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Караниколов обясни кога ще отворят държавните бензиностанции
Автор: Екип Ruse24.bg 13:55 / 18.05.2020Коментари (0)3696
©
Първите държавни бензиностанции могат да отворят още след 6 до 9 месеца. Това прогнозира в ефира на сутрешния блок на Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов.

А като цяло, целият процес на изграждане на държавните бензиностанции под шапката на новата държавна петролна компания, ще бъде финализиран до две години, тъй като говорим за изграждане на терен на зелено, прогнозира министърът.

Държавните бензиностанции ще бъдат разположени във всеки областен град, както и на места, където въобще липсва възможност за зареждане с гориво.

Държавата ще бъде балансьор в цените на горивата на пазара. Целта е държавата да бъде коректен партньор и играч в този сектор, обясни още идеята за създаването й министърът на икономиката. Целта е обществото и гражданите да получават по-бърза и адекватна информация за качеството и количеството на петрола, добави още той.

"Целта е секторът да бъде предвидим, да има един балансьор, ще гарантираме и качество - когато в този пазар имаш един играч, който спазва правилата, участниците отново ще трябва да отговорят с конкурентна цена", заяви Караниколов.

"Първо, тези областни бензиностанции ще бъдат в областни центрове и на локации, където липсват такива и няма конкуренция. Държавата ще спазва всички пазарни принципи. Никой в пазарна икономика не бяга от конкуренция с онзи, който спазва правилата", обобщи министърът.

Той добави, че това ще са гаранции и за малките производители, като напомни, че миналата година между тях и големите бензиностанции имаше напрежение, регулирано с намесата именно на държавата и промяната в закона за горивата.  

Няма как държавата да изкупува готова, вече изградена мрежа от бензиностанции, затова ще изгради своя. "Готова, изградена мрежа не е нашата концепция, няма как да покрием всички областни градове. Има различни варианти.

Първо типови модели да утвърдим - как ще изглеждат те", коментира той. Ще има задължително и зареждане за електромобилите. "Анализът предстои, до изграждането на една такава компания ще минат около две години. Целият обем от 100 бензиностанции ще е готов за този срок, поясни Караниколов. "А първоначалното тръгване ще е от 6 до 9 месеца", съобщи министърът.

"През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига на световните пазари, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина", припомни обичайната практика у нас Емил Караниколов. Още днес се очаква да бъде внесен законопроектът.

"Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина. Ще имаме и стандарт за качество, да се съблюдава от всички, надявам се. Често автомобилите имат проблеми и с качеството на гориво", добави Караниколов, като уточни, че има предвид по-малките играчи на пазара.

"Малките субекти имат интерес правилата за ползване на данъчни складове да бъдат и за всички. Всеки има интерес да има конкурент, който спазва правилата. Доколкото чух от бранша, те подкрепят влизането на Министерство на икономиката. Потребителите искат по-нормална цена на горивото и качество на горивото. Аз не считам, че в петролния сектор някой се нуждае от субсидиране", каза още министърът на икономиката, като категорично отхвърли въобще идеята, че става въпрос за някаква дотация от държавата.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: