Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кой е нулевият пациент с COVID-19?
Автор: Екип Ruse24.bg 14:27 / 21.05.2020Коментари (0)920
©
След избухването на епидемията от COVID-19 вниманието на повечето медии бе фокусирано върху ситуацията след потвърждаването на първите заразени в Китай, а не върху първия такъв случай. Напоследък обаче се появяват информации, че вирусът е съществувал в много страни и преди да бъде идентифициран в Китай, което поставя логичния въпрос къде е бил първият случай и кога е започнало разпространението на заразата?

На 6 февруари съдебен лекар от окръг Санта Клара в САЩ е установил три смъртни случая, свързани с COVID-19, което е 23 дни преди страната да обяви официално на 29 февруари първата жертва на новия коронавирус в Къркланд, щата Вашингтон. Главният лекар на окръга д-р Сара Коуди обясни, че двама от починалите не са пътували до места, където биха могли да се заразят, и изрази убеждение, че през януари вирусът вече е циркулирал в района на Сан Франциско. А като причина за смъртта на двете жертви на COVID-19 е бил посочен грип, тъй като в това време там е имало доста такива случаи.

Близо месец преди официалните съобщения за първите случаи на коронавирусна инфекция в Европа, на 27 декември 42-годишен рибар е отишъл на преглед в болница в парижко предградие с кашлица и затруднено дишане. По-късно е установено, че той е заразен с COVID-19.

Първият случай за съмнения за новия коронавирус във Франция може да бъде проследен дори по-рано. Доктор Мишел Шмит, ръководител на отделението по рентгенология в болница в град Колмар, е прегледал 2456 снимки, правени между 1 ноември 2019 и 30 април 2020 г. и според него първият случай на COVID-19 в болницата датира от 16 ноември миналата година.

Също през ноември Майкъл Мелхам, кмет на град Белвил в американския щат Ню Джърси, се е разболял и неотдавна сподели публично, че е имал симптоми като тези на COVID-19. Това е два месеца преди да бъде обявен първият потвърден случай в САЩ, а при тест на Мелхам е установено, че той е развил антитела срещу вируса.

Екип от Института по генетика към Лондонския университетски колеж публикува проучване, озаглавено "Поява на геномно разнообразие и повтарящи се мутации в SARS-CoV-2", където се твърди, че пандемията е започнала между 6 октомври и 11 декември 2019 г., като това отговаря на времето на прехвърляне на вируса от животински в човешки носител.

Виктор Дейвис Хансън, изследовател в Станфордския университет, пък отбелязва, че миналогодишният грипен сезон е възможно да е бил всъщност епидемия от коронавируса, непознат дотогава за медицината.

Всичките тези примери показват, че преди в Китай да бъде потвърден първия случай на заразен с COVID-19, подобни инфекции вече е имало на други места. Това поставя въпроси откъде всъщност произхожда вируса, кой е първият случай? Удовлетворителни отговори може да даде само науката. Възможно е и никога да не научим истината, както стана например в случаите със СПИН и грипа тип А. Така че в момента солидарността между хората от целия свят в борбата срещу пандемията е единственото правилно нещо.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мартенски музикални дни 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: