Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тежки дни за българските розопроизводители
Автор: Екип Ruse24.bg 12:34 / 27.05.2020Коментари (0)927
©
Нов проблем за розопроизводителите. Стигна се и до бунтове. В разгара на кампанията стотици розопроизводители в района на Стрелча изоставиха масивите си необрани в знак на протест. 50% от реколтата тази година умишлено ще изгние по полето. Причината – големите преработватели отказаха да изкупят цялата им продукция.

Тази година предприятията у нас ще могат да обработят само една трета от реколтата, тъй като в складовете има залежала готова продукция от миналата година, която не могат да продадат.

Стотици тонове розов цвят безвъзвратно капят в масивите на Стрелча. Вместо да потеглят към розоварните 50% от продукцията в Средногорския град ще изгние по полето. Веселин има 37 декара с прочутата маслодайна роза "Дамасцена". До последно ги е гледал с надеждата,че ще спечели десетки хиляди левове. Сега няма да вземе и стотинка.

"Няма желаещи да берат на 70 стотинки. Уж всеки претендира, че е гладен, а когато им предложихме на 70 ст. да берат, плюс платен транспорт, не се намериха работници", обяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

"Договорът ни е на 1,80, което не е достатъчно. А дали ще ги платят, също не сме сигурни", обяснява Стойна Кекова.

"Аз искам да обявят поне минимална цена. И тогава всеки да си направи сметка дали ще гледа рози, или няма да гледа", заявява Мачо Мачев, розопроизводител.

В района на Стрелча са засегнати 200 производители. Разгневени, те се събраха пред общината с искане за финансова помощ от държавата. На място пристигнаха експерти от земеделското министерство, за да проверят колко от производителите отговарят на критериите по Закона за маслодайната роза, за да бъдат сертифицирани. Едва след това ще бъдат вписани в регистъра на ведомството.

"Протоколът, който ние издаваме, също ще бъде отразен в регистъра и ще служи на производителите да сключват договори с розопреработвателите", обясни Бистра Павловска, изпълнителен директор на ИСАС към Министерството на земеделието. "Въпросът за субсидиите се обсъжда в министерството, но е твърде рано и аз не мога да кажа нищо в тази посока. Но въпросът за подкрепа на производителите стои на дневен ред на министерството".

Само тези, които отглеждат чисти сортовете "Дамасцена" и "Алба", ще могат евентуално да получат субсидия от държавата.

50% по-ниска изкупна цена за килограм розов цвят предлагат тази година  големите преработватели. Мотивът за понижението - световната пандемия от коронавируса.

"От 1,70 до 2,10 - различните фирми различно купуват. Едната розоварна от миналата година още не им е платила", обясни Ангел Ангелов, прекупвач.

Единствената розоварна в региона на Стрелча тази година няма да преработи и килограм розов цвят.

"Имам доста налична стока от миналата година и не ми е икономически изгодно тази година да продължавам да трупам стока върху стока. Летищата не работят, магазините за парфюмерия не работят, ние не продаваме парфюми на магазините", обяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

Производителите в Стрелча се заканиха, че  догодина ще изкоренят насажденията си и вместо рози ще отглеждат картофи и лук, информира още "Нова ТВ".

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: