Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ си подсигуряват ваксина срещу COVID-19 преди всички други държави?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:47 / 08.06.2020Коментари (0)812
©
Съединените щати си осигуриха милиони дози от евентуална ваксина срещу коронавируса във водещи фармацевтични концерни. Сега много европейски държави се обединяват, за да не останат с празни ръце, пише германското издание "Ди Велт".

В търсенето на ваксина срещу пандемията от COVID-19 индустриалните държави се позиционират все по-ясно. Администрацията на Доналд Тръмп си осигури изпълнението на големи поръчки от някои от най-големите производители на ваксини. В същото време Германия, Франция, Италия и Нидерландия се опитват колкото е възможно по-бързо да обединят усилията си, за да осигурят на Европа доставка на бъдещите ваксини.

Планира се да се преговаря с производителите, за да се осигурят ваксини за целия ЕС и да се разширят производствените мощности в Европа. Има готовност "за преговори с повечето фармацевтични концерни", за да се подсигурят "достатъчни количества за ЕС и извън него", се казва в съвместно писмо на обединението, цитирано от "Велт ам Зонтаг".

Досега Европа предпочиташе да се държи настрани от тази тема. Причина за това беше надеждата, че най-силните държави в света ще намерят общо решение на въпроса и ще осигурят възможно най-бързо ваксина за човечеството. Че това е грешка, стана ясно по време на донорската конференция за пандемията на Европейската комисия в началото на май.

САЩ бяха единствените от седемте най-развити индустриални държави, които не подкрепиха финансово общата цел за събиране на 7,5 милиарда евро в подкрепа на проекти за ваксина срещу COVID-19. Вместо това Съединените щати сами вече отдавна са сключили национални споразумения с фармацевтичната индустрия.

Само в британския фармацевтичен концерн "Astra Zeneca", който работи по обещаваща ваксина заедно с изследователи от Оксфордския университет, Вашингтон чрез своята изследователска агенция "Bardгa" е инвестирал 1 милиард евро за проучвания, производство и продажба на бъдещата ваксина. По този начин Съединените щати са си подсигурили доставката на 300 милиона дози от ваксината. Британското правителство, от своя страна, си е осигурило правото на доставка на повече от 100 милиона единици.

"Имаме капацитет за производството на 2 милиарда дози ваксина, като първите доставки ще бъдат направени през септември 2020 година", съобщават от концерна. От там са влезли в контакт с европейски структури "за предоставянето на широк и справедлив достъп до ваксинация в рамките на Европейския съюз и в глобален мащаб".

През "Barda" САЩ са инвестирали 300 милиона долара в концерна "Sanofi", който съвместно с конкурентния "GlaxoSmithKline" работи върху ваксина срещу COVID-19.

Шефът на "Sanofi" Пол Хъдзън увери, че Съединените щати са си подсигурили правото на най-голямата предварителна поръчка – изказване, което по-късно беше изтрито.

Действията на американската агенция в Европа отдавна се наблюдава с подозрение. От пролетта президентът на Франция Еманюел Макрон настоява съвместно с Германия да се намери общ европейски отговор на изолирания подход на администрацията на Тръмп.

Правителствените субсидии включват значителни финансови рискове, защото държавите инвестират милиарди в проекти за ваксина, за които изобщо не е ясно дали ще постигнат желания успех. Но притесненията за това, че ще останат с празни ръце в глобалната надпревара и че трябва да обясняват на собствените си граждани, защо за съжаление нямат достъп до ваксина, принуди правителствата в Берлин, Париж, Рим и Хага да се задействат. Те ще се стремят към "справедлив и прозрачен" процес, така че всяка от държавите-членки на ЕС, която участва в това обединение, да получи съпоставим дял от наличната ваксина, в зависимост от числеността на населението си, се казва в писмото.

Алиансът може да бъде разширен в бъдеще. Очевидно се обсъждат Великобритания, Норвегия, Сингапур и Япония, като не е изненадващо, че САЩ изобщо не се споменават.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: