Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
120 души се заразиха с коронавирус заради парти на роми
Автор: Екип Ruse24.bg 14:02 / 09.06.2020Коментари (0)876
©
Жилищният център "Идуна" в Гьотинген - предполага се, че оттам е тръгнала заразата
Само в рамките на няколко дни в германския град Гьотинген с коронавирус се заразиха най-малко 120 души. Сред тях има и 39 деца в училищна възраст. Градът беше принуден отново да въведе драстични мерки: поне до петък ще останат затворени всички общообразователни училища и детски градини, общо 350 души бяха изпратени под карантина, започна и проверка в жилищния блок "Идуна“, който се смята за център на заразата.

Според няколко германски медии, заразата се е разпространила по време на многолюдно празнуване на Рамазана. Градските власти в Гьотинген първоначално добавиха към тази информация и факта, че повечето участници в празненството на блока произхождат от Косово и пребивават в Германия с неуреден статут. Предполага се, че става дума за ромски семейства.

Кой е източникът на заразата?

Ромите от блок "Идуна“ протестират срещу обвиненията, че именно те са разпространили заразата и твърдят, че не е имало никакво парти в чест на Рамазана.

Във Фейсбук един от тях написа, че единствено в близката джамия се събрали повече хора за празника, но те стриктно били спазвали правилата за дистанция и хигиена. Той пише още, че източникът на инфекцията е от семейство с друга националност, което също живее в блока.

Мрежата за борба срещу дискриминацията на ромите също защити ромските семейство в "Идуна“. Правозащитниците твърдят, че в блока не е имало частно Рамазан-парти.Те казват още, че обитателите на блока са си създали вътрешен ред: хората с положителни тестове за корона живеят в изолирани жилища, останалите са настанени в други апартаменти.

Говорител на ромите от блока "Идуна“ в Гьотинген, който се представя като Йойо, твърди, че властите са идентифицирали един африканец като въпросния "нулев пациент". Според Йойо, човекът не спазвал карантината и на няколко пъти излизал от сградата, пише "Дойче Веле".

Ромите - изкупителна жертва?

Херберт Хойс от Централния съвет на ромите и синтите в Германия също защитава обвинените косовари. Той припомня, че в една баптистка черква във Франкфурт наскоро също беше разпространена масова зараза; че имаше и скандал с онези млади хора в Берлин, които неотдавна си организираха парти с гумени лодки. Тях обаче не ги атакуваха толкова остро, колкото ромите сега, смята Хойс. Ромите от Косово просто се превръщат в изкупителна жертва, а чрез тях се заклеймява и цялото малцинство, каза още той.

Градската управа на Гьотинген в крайна сметка опроверга подозренията, че в блока е имало частни празненства. Просто там живеят доста натясно, а децата са многобройни, тъй че поне теоретично е възможно да избухне зараза дори и без  голямо тържество. В момента всички 605 обитатели на блок "Идуна“ минават през тестове за коронавирус. Тестването е доброволно, а комуналните власти в Гьотинген твърдят, че досега всички сътрудничат с желание. От съображения за сигурност обаче процедурата по тестовете се охранява от 30 полицаи.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: