Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Кантарджиев: Сериозно съм притеснен! Мисля, че допуснахме грешка
Автор: Екип Ruse24.bg 15:10 / 21.06.2020Коментари (181)1431
©
"Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици, коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. 

Според него не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи: "Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си... За съжаление у нас, за разлика от други държави, се появиха противоречиви и взаимноизключващи се послания. През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение... Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“.

"Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни... На закрити обществени места препоръчвам маски, използване на дезинфектанти, избягване на събирания на големи групи на закрито... Маската предпазва...  Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса.

Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен тя ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали тя няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“, допълни проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Блиц. 

По думите му вирусът, за да се разпространява успешно, трябва да се селектират такива мутации, които да го направят лесно заразяващ и да го направят да не протича бурна, за да може да преживява дълго време в организма на човека: "Тази вирусна инфекция е интересна с развитието на заболяването. В човешкия организъм се образуват две огнища - в горните отдели на дихателната система и в белия дроб. Тези две линии се развиват отделно. Най-вирулентната и смъртоносната част е в белия дроб, но вирусите там се разпространяват трудно сред други хора. 

Хората се заразяват от вирусите в назофаринкса, но те са по-малко вирулентни и там няма да устоят създадени мутации, които носят по-голяма смъртоносност. Това е обяснението за намаляване на силата на вируса, не е така високо патогенен като първите месеци. Този факт е доказан медицински“. 

Проф. Кантарджиев подчерта важността на клетъчния имунитет: "Този вирус е от групата вируси, където антителата не говорят много нито за състоянието на болния, нито до каква степен си бил в контакт с този вирус. Имаме ли хубави методи за доказване на клетъчен имунитет срещу вируса, много по-добре ще знаем каква част от населението е била в контакт с този вирус и каква част е защитена от такъв или подобни вируси... Доказа се, че хората без клиника или с лека клиника, малко заразяват. Това е много важен факт“.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хвалете Борисов и болните ще изчезнат. Всяка атака срещу Борисов, води до увеличаване на заразените.
0
 
 
Всичко това се прави за да се отклони вниманието на хората от далаверите на Тиквата. Тази пандемия му дойде дюшеш. Така може да играе на заразени до когато си иска. Верва ли му некой? Нима наистина е загрижен за живота на пенсионерите, които лично определя като лош материал? Вирус има, той си циркулира, малко е пресилено всичко в световен мащаб, но Винету се е хванал твърдо за него, защото знае че без него хората ще го линчуват. Много му станаха гафовете, вече цял свят ни се подиграва и съжалява.
0
 
 
А къде са твоите колеги - на море в Гърция!
0
 
 
Ако спрат да се продават някой хора за жълти стотинки и не се съгласяват да вписват починалите си близки от др.заболявания за починали от ковид, статистиката им рязко ще се промени.
+1
 
 
Катранджиев наистина ли си мисли, че носенето на маски като лигавник /ала Бойко Борисов/ е предпазило някой от заразяване. 95% от хората ги носиха тия маски на врата, на ухото, на брадичката... той това не го ли знае? Освен това броят на новозаразените е толкова мижав - около 100 души/ден че въобще не мога да му разбера основанията за страх. Дори броят на излекуваните е повече, т.е. прирастът е отрицателен. То верно че страх лозе пази, ама съсипаха туризма , заведенията фалираха, нещата не вървят на добре. Есента ще бъде страшно...
+1
 
 
Каква ваксина бе идиот да се ваксинирате вие срещу идиотизъм първо
+1
 
 
Всички сте роби на системата и това Ви харесва,заслужавате си робията,щом мислите,че на някой му пука за вас.
+1
 
 
Кантарджиев самият ти си една грешка рџ?‚рџ?‚рџ?‚рџ?‚
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Окръжният прокурор на Перник преби жена си
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: