Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Заразените с коронавирус на детското парти във Варна са имали симптоми, но са ги неглижирали
Автор: Пламена Николова 16:07 / 24.06.2020Коментари (19)1014
©
Илюстрация
Заразените с коронавирус на детското парти, което е било на 13 юни във варненско зеведине, са имали симптоми, но са ги неглижирали и не са потърсили своевременно лекарска помощ, сподели за Varna24.bg д-р Янка Драганова, директор на дирекция Надзор над заразните болести" в РЗИ-Варна. 

"Ясно е, че ние няма как да знаем, че някой някъде организира някакво парти и на него може да има заразени с коронавирус. Лицата, констатирани като положителни  след детския рожден ден на 13 юни, са имали симптоми през седмицата след 13 юни, но никой не е потърсил медицинска помощ. Това са предимно млади хора, които са неглижирали факта, че имат температура, главоболие и лека отпадналост. 

След като излиза един положителен от цялото парти, който живее в София, той съобщава на всички и бременните жени започват да се изследват. Те също не съобщават на никого нищо, а когато ние виждаме положителните им резултати, започваме да издирваме контактните лица.

От там се разплита цялата история. Започва масово епидемиологично проучване, след което се стигна до това парти. От 22 юни, понеделник, организирахме масово вземане на проби на всички, които са били на партито, защото има и 4 деца сред тях. Връчени са на всички предписания за изолация и т.н.

Оказа се, че от четирите деца две са с положителни проби, те са на по три годинки. Поради технически причини не можахме да изработим взетите проби още на 22 юни, затова те се анализираха на 23 юни и до късно снощи и излязоха положителни 11 човека.

Двама от новозаразените, които нямат касателство с партито, са в семейни огнища. В единия случай става въпрос за завърнал се студент от Европа, а другия случай е при баща, който се е завърнал във Варна от командировка в София. Престоял е ден и половина в семейството си, но е успял да зарази 15-годишната си дъщеря. Момчето и момичето са в болница във Варна. 

В момента има и други вируси, но водещо при всеки, който има някаква симптоматика, трябва да бъде потенциалната зараза с COVID19. Всеки, който изпитва каквото и да било неразположение, трябва да се обърне задължително към личния си лекар и той да прецени дали ще назначи изследвания и как ще го лекува. Това са хората, които могат да преценят обективното им състояние. 

Много бих искала да обърна внимание на всички, че в настоящият момент трябва да се въздържат от подобни масови събирания, при които се стига до  положителни резултати за коронавирус на деца и бъдещи майки. Считам, че е безотговорно в такава тежка епидемиологична ситуация, при която нараства броят на болните, да се правят партита в такъв мащаб. Присъствали са 23 човека на партито, всички са изследвани, включително и персонала. От заразените 5 са участници в партито, 4 са от техни контактни лица, а останалите двама ги уточнихме. Останалите тествани са с отрицателни проби, но под карантина. 

Лошото е, че всички тези положителни лица, предават заразата в семейството си. От 13 юни тези хора са пазарували, ползвали градския транспорт вероятно, няма как да проследим всички контактни лица. Заразените живеят на различни адреси  във Варна, няма как да се локализират контактите им и това е притеснителното в случая. Проучваме всички възможни контакти, които могат да бъдат проследени", коментира д-р Драганова.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.06.2020 г.
0
 
 
Има много болни и във Варна! Болните са от повече от месец, но хората ги изстрах и не ходят на лекар, защото всичко е объркано в тази държава! Стряскат хората- полиция, разпити, ти си болен, те на маймуна те правят. По спокойно ако действат, хората ще ходят на лекар да се лекуват, а не да се крият по къщите ! Всеки втори има температура, кашлица или разстройство! Това е Вируса.
Aнонимен
на 25.06.2020 г.
0
 
 
Е никой не го написа това заведение. Персоналът изследван ли е? Продължава ли да пръска зараза или не? Намерил се един свестен софиянец, дето се изследвал, евала. За варненските мами - но комент.
0
 
 
Оф...не им ли омръзна,вече!!!ама то не се спряха ,не се наядоха!!!
Aнонимен
на 24.06.2020 г.
0
 
 
е сеа си е*ало майката дет се вика
0
 
 
Хора нека да ви спестя малко главоболие. Аз бях на този въпросен рожден ден. Отрицателен съм (засега). Симптомите са толкова нелепи, че ако някой от вас е кихнал, изкашлял се е или е пръцнал по така странно през последните 14 дни то значи има шанс да е заразен. Тестовете са малко на брой. Официално заразените са в пъти по-малко от реално заразените. Тоест може и вие да сте болни, ама няма и да разберете защото никой не се изследва за дребен симптом. Някои си пуснаха в частни лаборатории тестове - там отрицателни, на другия ден в РЗИ им пуснаха - положителни. Иди разбери.
0
 
 
Дали ще оцелеят от този страшен вирус? рџ?‰
0
 
 
Нали вируса имаше инкубационен период 14-сет дни. Това му беше и проблема, че се проявява късно и за това рвално лечението му идва закъсняло. Как сега за ден разбраха, че тези жени са болни? Нещо не е както трябва в този юнски бум от болни рџ™„
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: