Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Кацаров: Не трябва да драматизираме с рекордния брой заразени
Автор: Екип Ruse24.bg 14:50 / 09.07.2020Коментари (0)1007
© БГНЕС
"Не трябва да драматизираме ситуацията с рекордния брой заразени на ден у нас", категорично заяви в предаването "Пред всички“ по "Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Нормално е при отпускане на мерките броят на новозаразените да расте. Нормално е при увеличаване на броя на тестваните, да е по-голям и броят на новозаразените", уточни Кацаров в коментара си по тревожната статистика от 240 новоустановени с коронавирус за денонощие, което е рекорд до момента. Резултатът е отчетен при направени 4286 PCR теста за последното денонощие. 

Стойчо Кацаров смята действията властта за непоследователни и неадекватни. Благодарение на неадекватните и непоследователни мерки като общество ще платим много висока цена заради ударите, които понасят икономиката и туризмът, подчерта той.

"Учените разработиха модел, при който се смята, че трябва се вземат мерки за ограничаване на инфекцията, ако броят на седмично заразените надхвърля 35-40 души на 10 хиляди население, не трябва се гледа дневният брой. За нашите условия това означава ако седмичният брой надхвърли 2500 - 3000 новозаразени случаи, или среднодневно по 300-400 новорегистрирани случаи. Това би било сигнал за предприемане на нови мерки за ограничаване на пандемията“.

Според д-р Кацаров и в момента риск за здравната система от недостиг на легла няма, не е необходимо болниците да се презапасяват с предпазни средства. 

"Подкрепени трябва да бъдат Регионалните здравни инспекции с хора и пари“, допълни той. "Най-добре оборудвани с лични предпазни средства трябва да бъдат личните лекари и спешните медици. Те са на първа линия. Те трябва да бъдат тествани поне веднъж седмично“.

Като грешка Стойчо Кацаров определи допускането на публика на мачовете. Другите страни по думите му са го показали със спортни мероприятия без публика, както и с повече рестрикции за нощните заведения.

"За известно време трябва да се ограничат масовите събития, в това число и посещенията на мачовете, поне за известно време. Иначе страдат всички, виждате: затварят за нашата държава достъпът до други страни“.

Стойчо Кацаров посочи още, че взет при най-добри условия, PCR тестът има 70 на сто чувствителност, тоест от 10 заразени той ще позитивира при седем. Затова не бива да се надценява значението на теста.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: