Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Синдикат: Всичко най-гнило не е в Дания, а в България
Автор: Екип Ruse24.bg 16:10 / 10.08.2020Коментари (2)901
© Blagoevgrad24.bg
Председателят на СО "Подкрепа“  д-р Юлиян Петров сподели своето виждане за ситуацията с коронавирус в Блъгария и за началото на нова учебна година.

Учудващо е тиражирането на много варианти за започване на учебната година в българските образователни институции и продължаващото поднасяне на хипотези на видни държавни мъже и жени, относно вариантите за начало.

Нека припомня, че ОСТС, най-висшия орган в средното образование, включващ в себе си всички компетентни работещи в образователната система категорично каза, че учебната година започва РЕДОВНО.

И все пак се чуват гласове, звучащи като лоша хармония от хора, които са с нулеви компетенции по управление на образованието и спорни компетенции по обществено здраве.

Да припомним: Омбудсман казва: "... че трябва евентуално да има възможност да се избира присъствено или неприсъствено участие през тази предстояща през септември учебна година заради ръста на заболеваемост...“

Друг пък Здравен инспектор казва, "...че  В началото на септември най-вероятно, в зависимост от ситуацията, ще се реши редовно или дистанционно...“.

Това е интригуващо, но каква е ситуацията и как ни се представя и от Министерство на здравеопазването и от НСИ.

Единият /Здравен инспeктор/ казва: "...днес имаме 119 нови заразени/ЕВЕНТУАЛНИ НОСИТЕЛИ НА COVID, НЕ БОЛНИ/, но много рядко, както изисква статистиката се информира за процентното съотношение между изследвани и заразени. А това е константно и е в границите около 3-4% не болни, а носители. Според него ситуацията се драматизира, и може да следва нов пик...

НСИ казва, че за периода на така наречената пандемия от corona, включая и със съпътстващи заболявания са починали 442 човека, мир на душите им, но от всички останали болести в България за същия период за починали над 45 000 човека, бог да ги прости и дано те простят на НОЩ, защото той за тях не говори.

Освен това, смъртността за първите шест месеца е най-ниска за последните три години.

Сега да погледнем образователната система, като най-голямата публична система в България, която не би могла да приложи много от препоръчителните превенционни мерки за дистанция.

Дистанционното обучение имаше своя исторически ефект и своите достойнства. Но то е вече част от историята. Бъдещето на образователната система, бъдещето на избора за живот или да се "пазим“ в къщи, или да продължим навън с вдигната глава е наш избор, като граждани, но и като част от държавата.

Първото категорично и казано вече, което не трябва да оспорваме е, че учебната година започва РЕДОВНО!

Но от тук следват и няколко протокола, модела и рамки, които МОН, трябва да предостави на всяко училище, всеки учител, всеки директор, всеки ученик и всеки родител.

Какво се случва, ако се установи заразен ученик и група ученици? Какво се случва, ако се установи заразен учител, директор или група педагози и служители?

В тези модели засега МОН забравяше, че няма мярка, която да е безплатна. Синдикат "Образование“ ще поиска информация какъв е размерът на финансовите средства, които образователните институции са направили за превеция от пандемия /Дизенфектанти, предпазни средства, бонус-риск за квестори и много други/ и каква целева субсидия са получили от МФ за това.

Но каквото и да се е случвало досега Синдикат "Образование“ няма да допусне оттук насетне от парите за ученици и учители, да се заделят превенция за пандемията, за заместници на болни учители, за назначаване на допълнителен персонал и още много други. Защото правителството многократно заяви, че има милиарди, които да се ползват срещу пандемията от corona вирус.

Нека не забравяме, че живеем в държавата България, и че ако само за малко се пренесем в Дания, ще видим, че там тестовете за Corona са безплатни, а маските, които не са задължителни се раздават също безплатно...И май гнилото, за което е говорил Шекспир се е пренесло в България, защото една защитна маска от 20ст. вече стига до 10 лв. Тестовете пък са ден година храни за тези, които ги правят, като са безкрайно далече от безплатни. И, ако приемем, че българските финансови институции се примиряват с тази спекула, то нека се върнем в образователната система и да попитаме правителството:

• Кой ще плаща за тестове на ученици, ако се наложи?

• Кой ще плаща за тестове на учители, ако се наложи?

• Кой ще плаща за допълнителен персонал/педагогически, административен и обслужващ/ в училище, при ситуация на реорганизация, по повод на огнище?

• Кой ще плаща за дизенфектанти и защитни средства, ако се наложи?

• Кой ще плаща за липсващите в момента медицински работници в образователни институции без такива/Безспорната отговорност на общините/?

Българските учители питат, защо образователните институции ще поемат единствено отговорност за деца и ученици, които нямат никакви ограничения да ходят навсякъде извън училището и детската градина? Защо родителите не гарантират с декларации, че децата им са здрави?

Синдикат "Образование“ предлага правителството да поеме разходите за PCR тестовете на учители, деца и ученици, при съмнение и препоръка от директора на образователната институция.

Нека кажем категорично, че започването по различно време на различни випуски и излизане в междучасия по различно време, блоковата организация на учениците,  намаляване на броя на учениците в класовете, почистване и дизенфекциране по няколко пъти на ден е ТРУДНО и по скоро НЕВЪЗМОЖНО, с тези финансови средства и в този вид на делегирания бюджет, с този наличен персонал и при тези възможности на физическата среда.

Не е възможен хибриден учебен процес/т.е. частично присъствено и частично редовно/, при сегашното структуриране на образователните институции, при този наличен педагогически персонал, като нека не забравяме, че ЗПУО не е променен и засега няма основание за интегриране на дистанционно обучение в редовния учебен процес.

По повод на безумните идеи на самозвани "експерти“ и "родителски“ организации, които предлагат родителите да имат избор между редовно и дистанционно обучение, като  се ситуират хибридни варианти на обучение, бих искал да изразя мнението на българските учители, че такава хипотеза в ЗПУО няма заложена и ние, учителите няма да допуснем това да се случи. Които родители имат резерви/страх/, могат да изберат индивидуална или самостоятелна форма на обучение, като сами осигурят подготовка на своите деца, като след това се явят на изпити по всички предмети. А изпитите не са лесни и вероятно много ученици, които не успеят, ще повторят класа.

Синдикат "Образование“ няма да допусне да се отклоняват парите за образование на учениците за дейности по превенция и борба с грипни епидемии, дейности за които носят отговорност финансово държавата и общините!

Затова нека бъдем единни и заедно срещу епидемиите, да не допуснем страха да ни води, да вземаме най-разумните и професионални решения и да не допуснем нерегламентирано източване на делегирания бюджет, ощетявайки ученици и учители!

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.08.2020 г.
0
 
 
напнало го на мисли и работа ма змачи
0
 
 
В България СЕГА НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА ОТДЕЛНИЯТ ЧОВЕК! АКО МЪДРИТЕ НЕ ДАДАТ КОНКРЕТНИ РАЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ,ТОВА С ДИСТАНЦИИ И ДЕЗИНФЕКЦИИ Е ХИМЕРА! В БГ НЯМА МОРАЛ И ОТГОВОРНОСТ ВСЕКИ ДА ПАЗИ СЕБЕ СИ И ДРУГИЯТ! ДЕЦАТА НА България НЕ СА ОПИТНИ МИШКИ,ЗА ДА СЕ ГОВОРИ :АКО НЯКОЙ Е ЗАРАЗЕН.... ИМА ЛИ ЕДИН ЗАРАЗЕН СА В ОПАСНОСТ ВСИЧКИ В ОБРЪЖАВАЩАТА ГО СРЕДА!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: