Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Кунчев: България е сред малкото страни в Европа със значителен спад на заразени
Автор: Екип Ruse24.bg 09:15 / 20.08.2020Коментари (0)1233
©
Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертия съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно. това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

 "Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение.“По-голямата част от родителите предпочитат присъственото обучение, около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, посочи Кунчев, запитан има ли опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма, коментира Ангел Кунчев относно алгоритъма, който училищата ще ползват за действие при регистриран случай на коронавирус.

Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм - общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ, тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК.

Не се налагат обаче масови изследване на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според Кунчев при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

"Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира Ангел Кунчев в предаването "Преди всички".

Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата, поясни той.  

Противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб, стана ясно още от интервюто. Можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.

"На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с Covid само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, каза още главният държавен здравен инспектор.

Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус, посочи Кунчев. В анализа на данните от последните дни и на седмична база той изтъкна, че има значителен спад, над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи.

Сега сме се устремили към средните за Европа стойности заболяемост, уточни доц. Кунчев.

"За мен като епидемиолог граничните мерки вече нямат чак такова водещо значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е "внос“ на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока“, коментира още Ангел Кунчев пред "Хоризонт".

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: