Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
АИКБ: Грешно ще е да се вдигне минималната заплата!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:21 / 08.09.2020Коментари (3)1264
©
Затягане на коланите иска бизнесът. Минималната заплата трябва да се вдигне с 40 лева от 1-и януари догодина. Работодателите обаче не са съгласни. Мотивът - пандемията и свързаната с нея безработица свиват печалбите и парите за инвестиции. Затова бизнесът иска минималната заплата да бъде замразена.

Синдикатите пък смятат, че е погрешно обвързването на доходите  с производството. По техни прогнози тази есен ще има ново увеличение на безработицата след края на сезонната заетост.

В студиото на "Здравей, България" скокът във възнагражденията коментират председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и икономистът от КНСБ Любослав Костов.

"За нас това е икономическата логика. Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Ръстът обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г. Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата е за спад от 7,1%. Нещо повече, ЕК смята, че догодина европейската икономика, в това число и българската няма да се възстанови напълно. През 2020 г. ще слезем на нивото на 2018 – 2017 г. като БВП и продажби на компаниите", обясни Велев.

Той коментира и доколко повишаването с 40 лева на заплатите би се оказало проблем за работодателите. "Когато има криза и ръст на безработицата, разумното действие е да не се увеличават административни прагове, минимални работни заплати, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните работници", каза още Велев. 

Председателят на АИКБ посочи, че в момента се наблюдава ръст на средната работна заплата. "Той е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици", допълни Велев.

"Работната заплата трябва да се изработва. Ако тя не достига, това, което е изработено, трябва да се добавя по друг начин. Но не и от тези, които работят по-добре и повече и давайки на тези, които работят по-малко и лошо", каза още Велев.  

Според Любослав Костов от КНСБ  при криза трудът е най-ощетеният. "Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд. Три са факторите, които не предполагат такова действие. На първо място е политическият – това нещо е заложено в управленската програма на правителството в момента. Предвиден от 1 януари е ръст на минималната работна заплата. Тя все още се управлява административно и не би трябвало да я обвързваме с пазарните конюнктури, които се случват", смята той. 

"Не мога да разбера в момент, в който новият председател на ЕК говори за методология за изготвяне на обща европейска минимална работна заплата, ние говорим за замразяване на нашата, при положение, че дебатът трябва да е точно обратният", смята икономистът.

На база статистика Велев обясни, че в страната има спад на производителността. "Намаляването на един зает е с 5,6%. Въпреки голямото намаляване на заетите, би трябвало производителността да расте, а става обратното. Въпреки намаляването на производителността имаме ръст на заплатите, което идва от рязкото свиване на инвестициите, което е лошо", допълни той

Председателят на АИКБ призова да се спре робуването на противопоставянията между работодатели и синдикати. "Нека погледнем числата. Никой не иска в България да има ниски заплати. Просто това са възможностите на икономиката", категоричен е Велев.

"Ако бизнесът е в затруднение, мисля че държавата трябва да се намеси с по-активна правителствена политика, особено в условията на рецесия", коментира Костов.

Костов прогнозира, че в началото на следващата година икономическият ефект от кризата ще се усети в пълно измерение. "Предстои ни тежка зима", сподели той.

"В икономиката и индустрията, смятам че най-тежките месеци минаха. В публичните финанси – предстоят", е мнението на Велев.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хората се избиха по пътищата ни и по автомагистралите ни,така е !
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 08.09.2020 г.
+2
 
 
Искате да замразите МРЗ? Теб и такива като теб трябва да замразят - няма нужда от такива!
Aнонимен
на 08.09.2020 г.
+3
 
 
Грешно е че храни и стоки се увеличават многократно от Мин Работна Заплата Инфлацията ги стопи отдавна тия 610лв заплата.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: