Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
36 автори с окуражаващи писма към младите в сборника "12 писма до дванайсетокласниците"
Автор: Харитина Агопян 12:31 / 12.01.2024Коментари (0)702
©
36-ма автори се обърнаха към бъдещите абитуриенти в България чрез сборника "12 писма до дванайсетокласниците". Сред тях са преподавателят и писател Жюстин Томс и писателят и режисьор Димитър Коцев – Шошо, които гостуваха в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

"Младите хора са невероятно, много различни от предишните поколения. Днешните студенти са поколението Z, изцяло в дигиталните си устройства. Не е вярно, че не четат – точно обратното е. Обсъждахме уебсайта на Харуки Мураками, когото почти всички в курса ми бяха чели. Те просто четат по-различен начин – слушат аудиокниги, но това отново е консумиране на литературно съдържание", каза Жюстин Томс.

"Много са любопитни към света, за тях няма граници. Дали понякога не си поставяме излишни рамки – казвам го като преподавател и родител от по-старото поколение. Младите хора, които изпълняват мечтите на своите родители, трябва да знаят, че всеки трябва да има свое бъдеще. Свободата пък не е свободия. Не трябва да спираме да мечтаем и да осъществяваме собствените си проекти", апелира Томс.

"Има случаи, в които трябва да прескочим дадени граници – иначе нямаше да има човек на Луната. Посланието в писмото ми е да съхраним човешкото – живеем в епохата на Chat GPT, на изкуствения интелект. Това е голямо предизвикателство – много хора ме питат “Как да посъветвам децата си какво да учат?" Ще спечелят тези деца, които учат през целия си живот и развива ума си. Не бива все пак да позволяваме на изкуствения интелект да се рафинира повече от човешкия – ще бъдем съсипани като човечество", допълни още писателят.

Създателят на проекта се е вдъхновил в първите месеци на локдауна през 2020 г. "Така дойде идеята за писмата до младите хора – въпреки трудностите, бъдещето е пред тях. Важно е да пишем писма – това не е архаично, а романтично. Затова в последните години с фондация "Предай нататък" ангажираме студентите си да пишат писма и картички за възрастни хора в неравностойно положение. Писането на ръка е ключово умение- препоръчвам то да бъде постоянно поддържане, защото стимулира важни центрове в мозъка", поясни Томс.

"Охолството, в което живеем, е явно – всеки има хляб на масата си, не се редим на опашки. Младите имат полета за бунт срещу войната, климатичното бездействие, конформизма в политиката. Бунтарите никога не са доминиращи в обществото, но са ключов фактор за създаването и поддържането на гражданското общество. Изкуството е класически път, през който минава бунта. Мемето е тип фолклор в дигиталното пространство, което често се ползва като инструмент за бунт. Графити с изключително силни послания също са ползвани от младите, които изразяват позицията си", добави още Жюстин Томс.

Писателят и режисьор Димитър Коцев -Шошо, също автор от сборника “12 писма до дванайсетокласниците", допълни, че когато е бил 12 клас, времето е било доста различно от днешното . “За нищо на света не бих се върнал там - бе време на не свобода, в което подобна книга би била невъзможна за публикуване. Не се даваха съвети извън страхотното, неясно бъдеще. Книгата се опитва да разкаже на младите за това, че няма да им бъде лесно, но и да ги увери, че животът е красив".

“Сборникът е в крак с времето си, ако мога да цитирам една акция срещу Паметника на съветската армия преди години. Книгата е ценна. Много от мечтите си видях осъществени, много – не. Страховете също бяха част от младостта ми, защото тогава човек не е сигурен дали ще се справи, подценява се – за щастие, тези страхове не е оправдаха в голяма степен. Искаме да уверим младите хора, че няма място за страх, а за живот и действие, както и за мечти", каза още Димитър Коцев-Шошо.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: