Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
49-ото НС: Ново начало по стар начин
Автор: Рени Томович 13:08 / 12.04.2023Коментари (0)354
© Фокус
Най-възрастният депутат Вежди Рашидов удари първия звънец на новото 49-то Народно събрание.

Минути по-късно депутатите положиха клетва и изслушаха химните на България и на Европейския съюз.

Първата реч в новия парламент държа председателстващият Вежди Рашидов. Той каза, че се е молил за разум, за да може България да се оттласне от дъното, но за съжаление днес отново срещаме омраза и отказ за диалог. Рашидов отправи апел към народните представители с думите: "Моля ви, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще. Нека оставим поне сълзите на хората да са чисти, а мъките им - откровени. Желая ви ползотворна работа!"

Последва обръщение на президента Румен Радев към народните представители.

"На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме то да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество".

Той призова депутатите да приемат Закона за държавния бюджет, който е първостепенна задача.

След това представители на всички партии в Народното събрание прочетоха и първите си декларации.

От името на ГЕРБ-СДС думата взе Десислава Атанасова. Тя посочи, че резултатите от изборите задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. "С вота си българските граждани показаха, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция“. Атанасова е категорична, че от ГЕРБ-СДС знаят от опит, че най-трудната битка в политиката е тази със самия себе си, със собственото си его, илюзии и недостатъци.

Съпредседателят на коалиция ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че е крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнат да решават реалните проблеми на хората. Той открои основните приоритети, сред които подпомагане на земеделието, малките и средни фирми, влизането на България в Шенген, приемането на антикорупционното законодателство, приемането на бюджет, качествено медицинско обслужване.“

Костадин Костадинов от "Възраждане“, каза че се обръща към сънародниците си, защото "както винаги, всички в тази зала, трябва да бъдем преди всичко само едно – българи. Знайни и незнайни анализатори, политолози и други редови доносници на американското посолство се отдадоха на разюздана кампания срещу 358 000 българи, които бяха наречени неграмотници, некадърници, заблудени, лумпени и пролетариат. А тези 358 000 българи, сред които съм и аз, искаме да живеем достойно в една независима и свободна държава". След като отново посочи основните приоритети на политическата формация, той бе категоричен, че партията е готова да разговаря за тях с всички останали партии в НС. "Защото, дори и да не уважаваме останалите народни представители, ние уважаваме техните избиратели", категоричен беше Костадинов.

Според председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отново сме поставени пред изпитание – избиратели и цялото ни общество, политици и всички институции. "Нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят“, заяви Карадайъ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично заяви, че това повече не може да продължава така. "Намираме се в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях.“ Тя се обърна и с упрек към президента, защо не е внесъл за разглеждане държавния бюджет през 2022 г.

От ИТН смятат, че проблемите на страната не са партийни, а национални. Ивайло Вълчев заяви, че от ИТН са в това Народно събрание, защото могат да носят отговорност. Това ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно парламентът да работи. За нас са важни максимално бързото ни приемане в Шенген, подготовката ни за еврозоната и Планът за възстановяване и устойчивост. Това са важните неща, а не емоциите, обидата, фантазиите и неизпълнените желания".

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: