Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бъчварова ще слага нови двигатели на "бавния локомотив" МВР
Автор: Екип Ruse24.bg 17:17 / 18.12.2015Коментари (0)691
©
МВР сега е голям, тежък и бавен локомотив. Целта ми е с реформата да го направим на 4-ри отделни дизелови мотора. Така вицепремиерът и силов министър Румяна Бъчварова онагледи визията си за това каква промяна трябва да претърпи повереното й ведомство.

Макар и със закъснение Бъчварова посети дискусията на синдикалната федерация на служителите на МВР, въпреки че докато тя дойде, шефът на федерацията Валентин Попов вече беше приключил с представянето на основните виждания на самите служителите как трябва да изглежда МВР.

СФМВР настоява за работеща и резултатна реформа, като нуждата от нея е съвсем очевидна. Самите полицаи не искат реформа на парче, а настояват за задълбочен анализ, конкретни мерки и визията за крайния и резултат. Те искат и яснота и публичност, редом с обезпеченост и устойчивост.

"Опитите на отделни администрации да реформират системата в рамките на година - две, или на отделен мандат, се провалиха - нужен ни е устойчив процес и ясна визия", изтъкна Валентин Попов.

Той не пропусна да посочи като фактори липсата на мотивация сред служителите и липса на доверие от тяхна страна както към професионалното ръководството на МВР, така и към политическото му ръководство и то в още по-голяма степен.

Пропуснала да чуе тези критики, Бъчварова се похвали, че е на крайната фаза на оформяне на концепцията на МВР, като тя ще бъде представена и обсъждане през идната година.

Министърът отчита, че досега, когато се е говорело за реформа в МВР, е имало фиксация към числеността на състава, но това не било нейната реформа, тъй като тя не иска механично рязане на 10% от служителите, без да се направи ясен анализ къде всъщност има реално излишен персонал.

Вицепремиерът се оплака от административната тежест и обясни, че вече трябвало да подписва едва ли не и решения за местене на торби с пясък от място на друго. Според нея трябва да се разграничи общата от специализираната администрацията, за да се разпределят ясно функциите и да се оптимизира работата, тъй като с утежнена администрация трудно може да се направи и електронно управление.

Според Бъчварова трябва да се помисли и за единна полицейска агенция, в която да се обединят съществуващите сега структури.

Дочула забележка от неправителствения сектор, че МВР не работи по реформите си с НПО-тата, вицепремиерът отсече, че темповете, които тя изисква да се работи в МВР са по-бързи от тези на НПО-тата, а забавяне не бива да има.

"Според мен е по-важно не полицията да вижда партньор в гражданите, а гражданите да виждат партньор в полицаите", убедена е тя.

Не че не искаме или не умеем това, което вие очаквате, но това са ни възможностите, обясни Бъчварова на събралите се от бранша.

Дебатите по темата добиха и по-остра нотка към края на дискусията, когато един от служителите в МВР отсече, че се срамува от това, че е част от системата. Не достигаме нивата, които очакват гражданите, и едва ли вие сте човекът, който ще промени това, обърна се той към Бъчварова.

Министърът понесе критики и за пропуски в политиката за гражданска защита.

Източник: News.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: