Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България иска нова политика от ЕС за бежанци и европейска прокуратура
Автор: Екип Ruse24.bg 16:46 / 08.09.2015Коментари (0)1347
© 24 часа
България ще настоява за синхронизиране на националните законодателства на страните-членки на Европейския съюз за миграционната политика и създаването на обща европейска прокуратура. Това стана ясно от изявление на вицепремиерите Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин, Меглена Кунева и външния министър Даниел Митов.

Позицията на страната ни по отношение на засилващия се миграционен натиск в Европа е била обсъдена на заседание между премиера Бойко Борисов, тримата вицепремиери, външния министър Даниел Митов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че вече се работи по създаване на специализирано звено между МВР и прокуратурата, което да разследва нелегалните мрежи за трафик на хора.

"Приветстваме усилията за създаване на нова общоевропейска политика за бежанците. Не трябва да спират и усилията за разрешаване на конфликтите в държавите, които са източник на потоци от бежанци. Подкрепяме идеята за създаване на регистрационни центрове в Гърция и Италия. Трябва да има и в страните, които са най-близо до тези конфликти", заяви Бъчварова.

България ще настоява за унифицирани молби за закрила в ЕС, изготвянето на списък на сигурните държави и активна политика на връщане на бежанците.

"Предложението за разпределение на пристигащите бежанци между всички страни-членки е справедливо, но то трябва да отчита и волята на тези хора. България вече заяви, че ще приеме още 500 бежанци. Бройката може да бъде увеличена, но тя трябва да съответства на възможностите на страната ни", подчерта Бъчварова.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че не може повече в ЕС да има 28 различни политики по миграция. Тя настоя за създаване на нови европейски структури, защото сега за бежанците имало само една институция и в нея работели 80 души. Тя е разговаряла по-рано с румънския министър по европейските въпроси. "България и Румъния заявяват техническата си готовност за влизане в Шенген", каза Кунева.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пък настоя да се отчитат социалните и икономическите условия във всяка страна-членка. Трябвало да има обща европейска политика на прием на бежанци, която да им дава право на свободно движение в ЕС. Калфин настоя и за по-строги критерии, на които да отговарят бежанците. "Длъжни сме да приемем прокудените от война или тероризъм, но няма как да се приемат с приоритет икономически емигранти и такива, които искат да се преместят в по-богати държави", смята Калфин.

Бежанският статут не е постоянен. Това трябва да се обяснява ясно. Трафикът на хора се е превърнал в жесток, доходоносен бизнес, който си играе с живота и съдбата на хората. Има нелегални мрежи, които буквално набират кандидати за преселване и лъжат хората какво ги чака, заяви външният министър Даниел Митов.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: