Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Български и албански университети разработват съвместни програми за обучение на студенти 
Автор: Екип Ruse24.bg 10:50 / 08.09.2023Коментари (0)562
© МОН
Български и албански университети ще разширят сътрудничеството си, като разработват съвместни програми за обучение на студенти и докторанти, както и общи изследователски проекти. За целта се предвижда провеждане на двустранна среща между ректори на висши училища от двете страни. Това стана ясно по време на среща в Тирана на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с ректори на петте най-големи държавни университета в Албания – Тиранския университет, Политехническия университет в Тирана, Университета на Елбасан, Университета в Корча и Университета на Дуръс.

Проф. Цоков пое ангажимент да съдейства за осъществяването на такава среща между ректорите, на която да бъдат обсъдени възможностите за по-задълбочено сътрудничество. По думите му и досега албански студенти са участвали заедно с български в обмени по програма "Еразъм“, но в следващия програмен период има възможност това партньорство да се разшири. Друг инструмент е програмата "Хоризонт Европа“, в която могат да участват учени от двете страни, обясни проф. Цоков.

"За нас България е приятелска държава“, изтъкна председателят на Конференцията на ректорите в Албания проф. Артан Ходжа, който е и ректор на Тиранския университет. Той подчерта, че двете страни имат много общи неща, а Албания има желание да стане член на Европейския съюз, към който България се присъедини през 2007 г.

Част от интеграцията е и сътрудничеството в областта на образованието. Ректорът на университета в Елбасан "Александър Джувани“ проф. Скендер Топи изтъкна, че голяма част от академичния състав на висшето училище се състои от завършили в България преподаватели. Възпитаник на Югозападния университет "Неофит Рилски“ е и ректорът на Университета на Корча Димитри Бело. Той посочи като проблем липсата на дистанционно обучение във висшите училища в Албания, за въвеждането на което страната може да ползва българския опит.

Проф. Цоков постави пред ректорите въпроса за изучаване на български език в албанските университети. В момента български се учи само в Тиранския университет, като при изявено желание за въвеждане на такава специалност и в други висши училища в страната МОН може да съдейства с осигуряване на лекторати.

В срещата участваха още ректорът на Политехническия университет в Тирана проф. Андреа Милчари, деканът на Факултета по професионални изследвания в Университета на Дуръс доц. Осман Метала, посланикът на България в Албания Ивайло Киров, началникът на политическия кабинет на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и парламентарният секретар на МОН Чавдар Здравчев.

Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: