Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цветлин Йовчев за "Пуделгейт": Ако това се беше случило преди няколко години, щеше да бъде ужасяващ скандал
© Фокус
Бях шокиран, когато започна да излиза информацията за дейността на тази група и за свързаността й с висшето ръководство на Министерство на вътрешните работи, но най-вече ме шокира реакцията на политиците, която за мен беше абсолютно необяснима – все едно отидохме в някаква паралелна реалност,  някаква имагинерна реалност, която няма нищо общо с начина, по който би трябвало да функционира едно демократично общество. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня СъбчеваЦветлин Йовчев, бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и председател на Държавната агенция "Национална сигурност“. Той коментира изнесената информация пред Парламентарната комисия за корупцията в Митниците и в МВР. 

Цветлин Йовчев каза, че му е трудно да оцени акциите на ДАНС в Агенция "Митници“ и събрания материал за действията на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

"Защото ние нямаме подробна информация от това какво е събрано, какви са доказателствата. Разбира се съвсем обяснимо председателят на ДАНС е обран, когато споделя тази информация, защото всичко, което той споделя, то се случва с разрешението на разследващия прокурор. Така че ние в детайли не сме навлезли, но от това, което той сподели, става ясно, че продължителен период от време е провеждана разработка на тази група, използвани са специални разузнавателни средства (СРС), както и информация от човешки източници, на основата на която най-накрая се е стигнало до задържането на тези лица", обясни той.

Задължен ли е бил ДАНС да информира министър-председателя?

"Всъщност не. Именно всичко, което е заложено като логика в Закона за ДАНС е агенцията да бъде политически независима, неутрална. А особено, когато се касае за такъв тип разследвания, въобще не е необходимо да бъде уведомен който и да било, особено ако има съмнение, че над тази група има политически чадър. Странна е позицията на министър-председателя (бел. ред - тогава акад. Николай Денков) за пореден път. Имам усещането, че той не си дава сметка, че всъщност той е назначен на тази длъжност от хората, от народа, от избирателите за министър-председател, който би трябвало да следва и в своята дейност да се ръководи изцяло от Конституцията и законите на страната. Струва ми се някак си, че се изживява все едно е посочен като господар самодържец, за който законите, правилата не са валидни, той може да ги прекрачва, което е много лошо, много лошо усещане. Между другото същото го виждаме и в това, което излезе като информация по отношение на поведението на бившия министър Бойко Рашков. Какво означава да заведеш двама бизнесмени да ги представиш на ръководството на Министерството и да кажеш, че тези бизнесмени, на тях трябва да се помага?", каза Цветлин Йовчев.

Ако примерно това се беше случило преди няколко години, сигурно това нещо щеше да бъде ужасяващ скандал, категоричен бе той.

Още по темата: общо новини по темата: 102
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредния "ощипан" и изненадан от поредната обществена тайна. МВР не е спирало да покровителства престъпници още от комунизма. Нищо не се е променило.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: