Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Кантарджиев: COVID-19 обостря хроничните кожни заболявания
Автор: Екип Ruse24.bg 08:52 / 29.10.2021Коментари (0)694
©
Псориазисът е социалнозначимo кожнo заболяванe, което оказва негативно влияние върху качеството на живот на пациентите и заради това бива сравнявано с други тежки хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, онкологични и психични болести, съобщават от ВМА.

Заразен ли е псориазисът? Има ли лечение? Какви са последиците от заболяването и контролируеми ли са? В Световния ден на псориазиса – 29 октомври, отговори на всички тези въпроси дава доц. д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по кожни и венерически болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване, което се дължи на хиперактивност на имунната система и често засяга както кожата, така и ставите. Обичайно се характеризира със силно зачервени и залющени плаки по кожата и скалпа, придружени от сърбеж. При малко над 30% от пациентите биват засегнати и ставите, което се изразява с болки и скованост, коментира доц. Весел Кантарджиев.

Заболяването засяга най-често кожата по лактите, колената, окосмената част на главата и слабините, като при пациенти с по-тежко протичане, може да обхване и областта на корема, гърба, бедрата.

Обикновено плаките сърбят, покрити са от сребристо-бели сквами, подчертава дерматологът и допълва, че под действието на морската вода и слънчевите лъчи през лятото плаките затихват, а зимата и студените месеци ги провокират отново. Стресът също е ключов фактор за "активиране“ на заболяването.

Но не той е основният причинител и повод за неговата поява. Има случаи, при които пациентите съобщават за единични плаки, които остават непроменени продължително време. Често обаче след определени състояния, като вирусна инфекция, е възможно прогресивно влошаване на псориазиса, споделя доц. Кантарджиев и подчертава, че засега остават неизвестни причините за сложната верига от имунологични реакции в кожата, в резултат на които се развива и възпалителният процес в нея.

Вече почти две години живеем в пандемия от COVID-19 – инфекция, за която прицелен орган са белите дробове, но често засяга и други органи и системи от организма. Опитът ни от тази и миналата година показва, че пациентите с прекарана коронавирусна инфекция се връщат с влошен кожен статус. Това ни подсказва, че COVID-19 обостря хроничните кожни заболявания, в това число и псориазисът, казва доц. Кантарджиев.

Заболяването не е заразно. В зависимост от степента и тежестта му се предприема строгоиндивидуален подход и различни начини на лечение – от фототерапия през конвенционална терапия до най-модерната и застъпена в развитите държави, а именно – биологичната терапия с моноклонални антитела, като ВМА разполага с комисия към НЗОК за отпускане на медикаментите с моноклоналните антитела.

Неправилно лекуваният или изобщо нелекуван псориазис може да доведе до псориатичен артрит, което налага и намесата на ревматолог, подчертава дерматологът и насочва вниманието към това, че нелекуваните форми могат да доведат до засягане на значителна част от кожата на пациента, което е предпоставка за развитието на инфекции и достигане на животозастрашаващи състояния.

За поставяне на диагнозата при псориазис е необходимо вземането на биопсичен материал за хистологично изследване. Отделението по дерматология на ВМА е най-високоспециализираният център за борба с псориазиса в България. Разполагаме с най-съвременната и модерна хистопатологична лаборатория. Нашата база е оборудвана с последно поколение апаратура за фототерапия, чрез която се постига имитация на полезното действие на слънчевите лъчи, без да се вреди на кожата на пациентите, изтъква доц. Весел Кантарджиев.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: