Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Киселова: Когато и законопроектите, и управленските решения са в резултат на компромиси, много трудно ще бъде на опозицията да ги атакува
Автор: Йоланда Пелова 12:32 / 25.05.2023Коментари (0)373
© Фокус
Доц. Наталия Киселова в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел.ред. интервюто е проведено на 22.05.2023 г.)



Политическите маневри и идеи за политиката в България продължават. Знаете вече, още преди да върне Мария Габриел папката с първия проучвателен мандат на президента, тя вече го направил, но преди да върне папката тя и академик Николай Денков дадоха съвместно изявление, от което стана ясно че ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ и има вече план за кабинет с втория мандат и ротационен премиер. Тук в студиото при мен е конституционалистът доц. Наталия Киселова. 


Доц. Киселова, как възприемате тази идея на политическите лица, на политическите лидери да предприемат такава стъпка? 

Така е, на пръв поглед е нестандартна ситуацията с паритетност между двете най-големи по численост парламентарни групи, и всъщност само тяхното съвместно сътрудничество дава възможност да се излезе от безизходицата, която вече 5-и парламент наблюдаваме. И това е някаква форма на усилие да се даде възможност да започне да функционира държавата. Защото представете си, вие работите в радио, да все едно сме на пауза. Имаше 8 месеца усилие четиричленна беше коалицията, сега коалицията формално ще бъде между първата и втората по численост парламентарни групи. Предполагам, че това, на което ще станем свидетели ще бъде от едната парламентарна група да бъде председателят на Народното събрание, а от другата парламентарна група да бъде министър-председателят, и те на период, беше казано като заявка 9 месеца… 

По 9 месеца като ще се въртят. 

… да се сменят местата, ако мога така да се изразя, като предстои доста сериозна заявка беше направена за съществени да ги наречем промени, не само персонални, но и законодателни. Така че в следващите дни държавният глава заяви, че ще връчи проучвателен мандат на втората по численост, всъщност на академия Денков, парламентарна група, и тъй като тези разговори предполагам, че към тогава, когато бъде връчен проучвателния мандат ще бъдат и с кандидати, е напълно възможно до края на тази или началото на следващата седмица да бъде избрано и следващото правителство. 

Добре обаче тука много хора може би се питат каква е логиката да бъде направено това в втория мандат, а не с първия още? Много се изговори за това и различни политолози коментираха, че няма никаква политлогика дори да се направи това във втория, а не още в първия. Вие какво мислите? 

Сега, конституционната логика по правило е към най-голямата по численост парламентарна група, но дайте си сметка за ситуацията, в която се намираме, и тези непрестанни усилия ГЕРБ да не бъде допускан до властта в буквалния смисъл на думата чрез хора, които са генерично свързани с ГЕРБ. Поради тази причина "Продължаваме промяната“ предложиха да бъде с техен кандидат, представиха правителство и казаха, че това е тяхната точка, от която ще водят преговори. И сега, това, което всъщност ще бъде тест според мен ще бъдат дали в тези девет месеца, тъй като това е възможно в рамките на тези девет месеца, да имаме промяна в Конституцията, както беше заявено за промени в прокуратурата, респективно в структурата на Висшия съдебен съвет. На следващото място беше казано да бъдат променени правилата в Изборния кодекс, които се отнасят до възстановяване на машинното гласуване. Т.е. според мен заявката на "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“ е на местните избори да се гласува машинно. А на следващо място да има промяна в състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), тъй като в момента "Продължаваме промяната“ нямат представителство в ЦИК, нали условно говорим представителство. И не на последно място Шенген и Еврозоната като по-дългосрочни вече отвъд деветте месеца цели. 

Има ли обаче някакви уловки, някакви вратички нещо да не се случи и тези 18 месеца да не изглежда точно така, както ни ги представят сега? Доц. Киселова, за първи път се случва това в политическата история на България може би подобно нещо, вие ще кажете?

Самото споразумение да има да го наречем временен министър-председател, защото правилото е, че около министър-председателя се формира правителството и то е най-стабилният, ако мога така да се изразя, т.е. министрите могат да бъдат сменени. Но има няколко държави, в които е имало такива практики. Къде е разликата между да кажем Ирландия или пък Израел, или пък Румъния? Разликата е, че сега се предлага с декларация на парламентарните групи да бъде стиковано, ако мога така да се изразя, правителството и неговата програма, приоритети, а в другите държави да кажем Германия при първото и трето правителство на Меркел програмите бяха доста подробно разписани. Т.е. казано по друг начин по дни и по часове бяха разписани ангажиментите, които правителството се е задължило към Бундестага да изпълнява. И всъщност сега ще бъде любопитно дали ще има разписан някакъв тайминг, по който да се движат в Народното събрание – относно конституционната реформа, попълване на органите с изтекъл мандат, съставите им имам предвид, така че предстои да видим, разбира се, законодателната програма и бюджета. 

Попитах ви дали е възможно обаче нещо да се случи, и след тези девет месеца когато подаде първият премиер оставка, следващият да не получи нужната подкрепа, нещо да се обърка с този ротационен принцип… 

Разбира се, че е възможно.  

Вие казахте, че е възможно в рамките на тези 9 месеца да бъдат направени промени в Конституцията

Ако в следващите дни, седмица бъдат внесени, има вече избрани комисии, разбира се не са избрани ръководствата им, но да кажем това също е въпрос на час работа на Народното събрание, и внесен законопроект спокойно може да започне подготовка на промяна в тези разпоредби, които бяха заявени. Като казвам разпоредби, то е преди всичко глава "Съдебна власт“, но е възможно разбира се да има и други, тъй като стана дума преди време, че предлагат евентуално и в други разпоредби, извън главата за съдебната власт.  

Казахте възможни са промени, да видим какво ще се случи обаче. Как реагирахте лично вие на новината за промяна в Конституцията точно в този момент, и това ли сега е най-добрата алтернатива според вас? 

Аз не съм чула все още, може би е рано, за позициите на другите парламентарни групи, защото първата и втората ако се не лъжа са с общ брой 126 народни представители, а до 180 е необходимо, тъй като това е мнозинството, което изисква Конституцията… 

За промяна в Конституцията?  

Да. Вече ако не се постигне 3/4 мнозинство, но се постигне 2/3, т.е. 160, тогава проектът се гледа между 2 и 5 месеца по-късно. Т.е. стъпвайки на гласуванията от миналата седмица предполагам, че представителите на първата и втората по численост парламентарна група очакват останалите също да ги подкрепят, имам предвид от ДПС, от БСП и евентуално от "Има такъв народ“. Дали обаче това ще се случи, т.е. да достигнем поне 160, към настоящия момент ми е трудно да кажа, защото не сме чули още коментарите за така предложената формула на властта.  

Но тази ли е алтернатива според вас сега беше най-подходяща, която ни се предлага? 

Вариантите бяха два. Едната възможност беше първата и втората или първата или втората с други три. И  тъй като всяка една от тези формули води до негативни последици за всяка една от парламентарните групи, но всички твърдят… 

А това няма ли да е негативно сега за Бойко Борисов, имиджово говоря? Защото направи голям компромис според мен. 

Според мен ГЕРБ са тези, които имиджово ще загубят най-много, от гледна точка на това, че изглежда, че отстъпват. 

Да. 

Но ако бяха подкрепили кандидат на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ за председател на Народното събрание, то сега биха имали пък аргумент да искат да е подкрепата с първия мандат. Т.е. те искаха първо събранието и предполагам, че в хода на преговорите това е било изтъкнато, за да не се подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.  

Сега ще ви прочета първа точка от декларацията, която ни изпратиха ГЕРБ-СДС преди да връчат празната папка на президента. Не знам тя дали не противоречи с обстановката. "Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.“ Какво стабилно правителство, за какво стабилно правителство говорим за период от 18 месеца? 

Аз, слушайки внимателно г-жа Габриел и акад. Денков, оставам с впечатление, че всъщност двете групи говорят като за девет месеца в рамките на четири години да има ротация на министър-председателя. И в този смисъл, ако приемем, че 1 януари догодина не е дата, на която България се присъединява към еврозоната, то усилията са към 1 януари 2025 г. Т.е. според мен усилията ще бъдат мандатът да бъде пълен. Разбира се, по завоите винаги може да се случи нещо, ако може да използваме тази метафора, и да се спука гума, да изхвърчим от пътя, да ни застигне скална маса, да бъде затворен пътят. Така че това е възможно, но представете си, след толкова месеци на безплодни парламенти, това е някаква форма на шанс и е хубаво да се опитаме да видим добри намерения. Сега всяка една от страните, разбира се, ще бъде в позиция да дебне другата и е възможно покрай местните избори да са първите сътресения, т.е. тези девет месеца не са безоблачни. 

Да. Откъде другаде могат да паднат камъните? Коя партия може да спъне другите, според вас? 

Всяка една от партиите, които ще излязат в опозиция – това към настоящия момент предполагаме са БСП, ДПС и "Има такъв народ“, разбира се, "Възраждане“ заявиха, че ще се опитат да създават проблеми. Но имайте предвид и нещо друго: тогава, когато и законопроектите, и управленските решения са в резултат на множество компромиси и усилия, много трудно ще бъде на опозицията пък да ги атакува. 

Защо? 

Ами, защото те ще търсят такива решения, които да са приемливи за избирателите. И тъй като предстоят местни избори, всяка една от партиите ще иска да се представи колко много тя е направила за държавата, какви компромиси, пък как е мислила през цялото време национално отговорно, за да може да се представят добре. Защото журналистите, като се фиксирахте върху местните избори, то две години се готвим за тия месни избори. И ако сега се стигне до промяна в Изборния кодекс, резултатите могат да са съвсем различни от онези, които сме очаквали. Т.е. ГЕРБ или печели в момента, или ще загуби.  

Лично аз смятам, че политиците повече са се фокусирали в местните избори, отколкото журналите. 

Добре, в медийната среда, да бъда коректна. 

Да. Ами това ни предлагат. Доц. Киселова, сега променяме малко посоката. Ще обърнем внимание и на главния прокурор Иван Гешев. Той също имаше изявление преди малко повече от час. Гешев обяви, че ще поиска отвод на част от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които може би участват в покушението над съдебната власт. Тази новина са извадили колегите ми от "Фокус“. Как коментирате, доц. Киселова, това? 

В момента е приет на първо четене проект, който предвижда малка промяна в реда, по който може да бъде отстраняван главния прокурор. Имам предвид, че се намалява броят на членовете на ВСС, които биха гласували – потенциално говоря, "за“ или "против“ отстраняването му. В този смисъл, създаденият орган тогава, когато говорим за малки органи, по численост имам предвид, много по-ограничени са възможностите за отвод. И сега аз не знам на какво основание г-н Гешев ще поиска техния отвод, но той го поиска и в прокурорската колегия, когато се обсъди поведението… 

"Които може би, казва той, участват в покушението на съдебната власт и ще поискам заседанието да е закрито.“ Това е казал като мотив. 

Разбира се, това е негово право. 

Да. 

Тъй като в момента текат тези седем дни, които му бяха предоставени, за да даде своите възражения, обяснения по искането, което внесоха тези шестима членове на прокурорската колегия. Но тъй като в момента, в който му беше връчено искането за неговото предсрочно освобождаване от длъжността главен прокурор, и днес министърът на правосъдието също така заяви, че са насрочени за 25-ти, можем да очакваме, че той ще направи тези възражения за отвод и в рамките на началото на заседанието, на което ще бъде изслушан. Но към настоящия момент не мога да видя основания, защото основанията за отвод в рамките на Закона съдебната власт, от една страна, и в процесуалните закони – това са Гражданско-процесуалният, Наказателно-процесуалният и Административно-процесуалният кодекс, са на други основания. 

Какви например? 

Да кажем роднинска връзка, съвместно съжителство, връзки, които биха били благоприятни, в полза на лицето, което е заинтересовано от решението. В случая той предполагам, че иска на по-широко основание, но не съм убедена, че Законът за съдебната власт го допуска. 

Гешев е посочил, че трябва да е ясно, че част от този "заговор“ – така го нарича, според него е т.нар. закон "Зарков“. 

Ако трябва да погледнем по-назад във времето, преди да бъде избран г-н Гешев за главен прокурор, 2005 г. излиза това решение, след него има още немалко, във връзка с осветителни присъди срещу Република България от страна Съда в Страсбург по правата на човека. И 2006 г. имаше промяна в Конституцията, която обаче по искане на Върховния касационен съд промяна беше обявена за противоконституционна. Имаше друг ред възприет, по който да бъдат отстранявани тримата големи – с решения на Народното събрание. И след като беше променена Конституцията и обявени за противоконституционни тези промени, започна тази сага и тя премина през няколко вариации, за да се стигне до това, което предложиха от Министерство на правосъдието. Тогава министър беше г-жа Надежда Йорданова. Това, че Крум Зарков е припознал тези предложения, а именно – след като говорим за процедурата, да кажем, че става дума съдия, който е специализиран в наказателното правораздаване, да се конституират ад хок като прокурор по решение, разбира се, на прокурорската колегия, за да може да ръководи разследването срещу лице, което е главен прокурор или негов заместник. И в този смисъл тази сага от 2006 г. – виждате колко години са минали, така че не е в момента конкретно насочено срещу него. Просто той в момента заема тази длъжност и го приема като да е срещу него. 

Да, той също така е казал, че е искал достойно уж да се оттегли, но "политическата мафия била прекалила“.  

Той според мен от миналата седмица, от понеделник трябваше да излезе и да каже: "Няма да си подам оставката и влизам във ВСС да се защитя“. Това беше според мен най-разумният подход. Нито в понеделник миналата седмица, нито тази поведението му е в рамките на онова, което очакваме от лице, което е избрано да ръководи прокуратурата и да е административен ръководител на всички прокурори в България.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: