Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Милен Любенов: Важно е дали ГЕРБ и ДПС са склонни на всеобхватна правосъдна реформа, а не на някаква мимикрия
Автор: Йоланда Пелова 10:58 / 14.04.2023Коментари (1)512
©
Политологът доц. Милен Любенов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 13.04.2023 г.)

Доц. Любенов, ако вчерашният ден постави началото на първото заседание на 49-то Народно събрание и повтори предишни картини от пленарната зала, то днешният – заседание около минутка, отново уталожи нещата. Но ще се завърти ли според вас парламентарната рулетка в полза на обществото? 

Изглежда това беше демонстрация от страна на политическите партии заради ранното свикване на Народното събрание от страна на президента и с този знак те показват, че той може да насрочи първото заседание, но кога ще свърши първото заседание, ще кажат партиите. Това е моят прочит. И най-вероятно следващата седмица в сряда, когато беше обявено, че ще продължи заседанието, ще има избран председател.  

Кой вариант за управление според вас обаче би бил най-подходящият и най-добрият към днешна дата? 

Най-добър вариант – трудно мога да дам еднозначен отговор на този въпрос. Важно е да има управление, да има работещ парламент, защото наистина има важни законопроекти, които не търпят отлагане. Не става дума само за бюджета, но и за редица закони, свързани с Плана за възстановяване, без приемането на които няма да получим следващи траншове от средствата.

Доц. Любенов, с вас много пъти сме коментирали, че решението на проблемите е вътре в самите партии, но виждате ли вие опити за развързването на този възел? 

Разговорите, които и днес видяхме в парламента, изглежда са стъпки в тази посока. Tова е правилният подход – да се говори първо за политики и приоритети, и когато има обединение около конкретни приоритети, да се пристъпи към формиране на някакво управление. Разбира се, тук отговорността е на ГЕРБ, тъй като те ще получат първия мандат. И всякакви опити за бягане от отговорност в тази ситуация, опити за прехвърляне на отговорността към втората по численост парламентарна група ще бъдат крайно неуместни. Все пак те по време на цялата кампания заявяваха, че са факторът, който знае как и може да изведе страната от тази сложна обстановка. И тези разговори, които и днес видяхме, може би са стъпка към формиране на някакво парламентарно мнозинство, което съвсем не означава все още и подкрепа за правителство, защото това са начални стъпки, които можем да оценим позитивно, но наистина най-важно е да видим около какви приоритети ще се обединят партиите. Ето, днес чухме, че се говори дори за конституционно мнозинство за промяна на Конституцията.  

Точно така. След срещата на ГЕРБ, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ стана ясно това, че всъщност са се обединили за работни групи по ключови законопроекти.  

Да, да, видяхме от срещата между ДПС и ГЕРБ, че се е говорило за конституционно мнозинство. Така че ако се обединят около истинска реформа в правосъдието, това може да намери подкрепа и от страна на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ под някаква форма, тъй като знаем, че един от основните приоритети на новата коалиция е правосъдна реформа и по-конкретно реформа в прокуратурата. Така че може би това ще бъде цената на постигане на някакъв компромис така, че парламентът да може да работи спокойно през следващите месеци, независимо какво ще бъде правителството – дали ще бъде експертно, с парламентарна подкрепа, или ще се търси някаква друга формула. 

Доц. Любенов, но според вас едно такова конституционно мнозинство би ли могло да бъде конструктивно и да успокои държавата? 

Конституционно мнозинство би могло да бъде предпоставка за политическа нормализация, но е много важно да видим дали наистина политическите партии, най-вече ГЕРБ и ДПС са склонни на пълна и всеобхватна правосъдна реформа, а не на някаква мимикрия, която просто да смени Гешев и да инсталира след това начело на прокуратурата друг удобен фактор, който да не бъде толкова силна фигура, която по някакъв начин да дразни общественото мнение. 

С мандат на коя партия е възможен кабинет? Ако с първия мандат не бъде съставено правителство, отиваме ли незабавно на предсрочни избори? 

Аз мисля, че най-голям шанс има с първия мандат да се състави правителство, защото и в миналия парламент видяхме, че с втория и с третия мандат няма как да се постигне компромис. Така че е много важно ГЕРБ как ще подходят и каква подкрепа ще потърсят. Възможно е и правителство на малцинството с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. И "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ могат просто да не се регистрират така, че да не пречат за създаване на правителство защото както виждаме, те категорично заявяват, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и с участие на ГЕРБ. Така че това остава единственият вариант за сформиране на правителство в рамките на този парламент. Това може да бъде цената на компромиса, ако в действителност ГЕРБ и ДПС са склонни на конституционна реформа в правораздаването. 

И ако на фона отново имаме едно служебно правителство, това как ще се отрази на страната ни? 

Всичко е в ръцете на партиите. Колкото и пъти да задавате този въпрос – това може би е най-често задаваният въпрос през последната година – важно е да има работещ парламент. Това е на първо място. Така че излъчването на правителство – било то експертно, било то програмно, на базата на някакъв минимален консенсус и компромис, е важно в тази ситуация, защото ние не можем да продължаваме по този начин – парламентът да работи периодично, за няколко месеца, и през останалото време страната да се управлява от служебни правителства. Това противоречи на Българската конституция и е отклонение от българския конституционен модел. Все пак ние сме парламентарна република, но наистина тук всичко зависи от политическите партии и на какви компромиси и отстъпки са готови. Защото поне това, което видяхме и по време на кампанията, всички разделителни линии продължават да стоят и наистина поне от вчера и днес се наблюдава някакъв опит за смекчаване на напрежението и за започване на някакъв нормален разговор. А до какво ще доведе това – много е трудно отсега да се каже, но шансовете според мен за правителство в този парламент нарастват.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От тези 240 свирчовци нищо не може да се очаква! Освен кокала не искат да ведят нищо друго! Искали да влизат в Европа! Къде ти е Демокрацията! Къде ти е законността? Къде ти е Конституционността? Няма Съд! Няма прокуратура! За какво говорим! Може ли някой да ми посочи един Прокурор който по нещо да прилича на лицата описани в Кодекса за професионална етика на Магистратите? Може ли някой да ми посочи един Очен лекар който да може да отговори на условието в Закона за Здравето посочено в . 1 и т . 4 от ал. 2 на чл. 81 от Закона за Здравето „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ при „зачитане правата на пациента“. Да не споменавам всички точки от ал.1 от чл. 86 от същия закон! Да не цитирам останалите безобразия които стават в тази страна! И защо тези са помазани за феодали за да мачкат и отнемат Конституционните права на Гражданите на този народ? Очевидно тази Власт трябва да бъде разделена! За да се неутрализира срастването на интересите на едрите и по-дребните феодални структури и интересите на тази Държава, мачкащи интересите на Българския гражданин и Българската Държава! Законодателната да си е Законодателна! - Според предписанията на Конституцията! Министерския съвет и изпълнителната власт отделени от влиянието на Политическите партии! - Функциониращи под предписанията на Законодателството и Конституцията на тази Страна! И да си носят отговорността за това! Не да ми се крият зад някакви си Политически решения! Тук има Конституция! Има и Закони! Който закон е противоконституционен, да върви там където му е мястото! - На Боклука! Заедно с предложителите му! И онези които са го Гласували!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: