Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Емил Георгиев: Редовно се дават устни указания и няма прокурор, който да откаже, което е притеснително
Автор: Йоланда Пелова 09:32 / 12.06.2023Коментари (0)326
© Фокус
Адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 08.06.2023 г.)

След над два часа дебат Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. А няколко дни по-рано Гешев внесе в Народното събрание допълнителни материали към искането за снемане на депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и привличането му в качеството на обвиняем. До какво ще доведе войната по върховете на държавата? Мой е гост в студиото е адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки". Здравейте.

Здравейте на вас и на слушателите на "Фокус“.

ВСС, както казах, днес прекрати първото предложение за отстраняването на г-н Гешев, появиха се и съмнения във връзка с това дали не е било указан натиск на част от членовете на ВСС. Адвокат Георгиев, вашите наблюдения? Разбрах, казахте ми, че сте следили онлайн заседанието.

Да, доколкото можах. Аз смятам, че съмненията за натиск не се разсяха, а по-скоро се втвърдиха, тъй като двама от членовете да ВСС Огнян Дамянов и Гергана Мутафова, са от Прокурорската колегия, и са двамата от шестимата вносители на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Аз смятам, че те си казаха едно към едно, че се чувстват подложени на натиск, като това е идва по две линии. Едната линия е образуваното във Върховна касационна прокуратура производство разследване, по което те са привиквани. Т.е.  призовавани са и на тях са им снемани обяснения. И другата линия е медийна линия – такова оплакване имаше конкретно от Гергана Мутафова. Тя не назова конкретно медиите, но мисля, че могат да се досетят слушателите кои са онези медии, които така неотменно са в защита на главния прокурор.

И така че по това искане със 17 гласа "За“ се взе решение да бъде прекратено производството. Остава второто искане, пак за отстраняване на главния прокурор, което е заради репликата за "политическия боклук“. Така главният прокурор определи една част от народните представители в парламента. Там вносителите са почти същите: Четири от първоначалните шестима, но няма ги тези, които днес най-много се оплакаха така, или по-скоро разкриха пред обществото, че са станали обект на натиск, а именно Огнян Дамянов и Гергана Мутафова ги няма. Така че може би за тях е преминал някакъв проблем, остава проблемът за другите четирима вносители. Да видим там как ще се развият нещата.

Как според вас настоящата работа на ВСС са отразява на съдебната система в България?

Тука трябва да разделим различните дейности, които осъществява ВСС. Обществото обичайно го свързва с тези по-гръмките теми, които са отнесени към ВСС, примерно сега както е искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, но всъщност един огромен процент, не се наемам да кажа, но адски много от работата им е изцяло банална. Технически те взимат непрекъснато решения относно кой къде кариерно да напредне, кой къде да бъде командирован, кой какъв ранг да заеме, всякакви такива неща, а съответно имуществени въпроси, това остават тотално под радара на обществото, тъй като е интересно само за една много малка прослойка. Но на мен ми се струва, че тези, които са публично силно видимите занимания на ВСС затвърждават много силно отрицателното впечатление у хората. И днес беше един такъв пореден пример.

То беше караница, беше надговаряне, и най-вече първоначалното оповестяване, че на единия вносител на Огнян Дамянов иска да си оттегли искането без да назове мотиви, защото първоначално не искаха да кажат мотиви нито той, нито другите, това създаде едно допълнително впечатление за външно контролиране на тези процеси. И това е много проблемно, защото този орган трябва да бъде гарант за независимостта в съдебната власт, а се оказа, че на този орган външни фактори оказват силно влияние.

 Точно така. И нека да кажем, че самият Иван Гешев заяви по-рано, че той не може да дава директния указания на прокурорите, и че е направил всичко възможно процесът да бъде прозрачен.

А това категорично не е вярно или е вярно на хартия, с тази разлика, че ние разполагаме с множество сведения, дадени от прокурори във времето, които казват, че да, така наречените устни указанията отдавна са забранени, има отделна норма – член 143 от Закона за съдебната власт, но виждали сме го и на заседание на ВСС, където се казва, че редовно се дават устни указания, и че няма прокурор, който да откаже да изпълни устно указание на своя висшестоящ прокурор, което е проблемно и е притеснително. Но главният прокурор много пъти е опитвал да представи правилата както са на хартия като такива в живия живот, а ние знаем, че има доста голям дисбаланс между това, което пише в законите и начинът, по който се прилагат.

Но ако позволите само една вметка: Оттегленото искане идва да покаже наистина колко е овластена позицията на главния прокурор в съдебната власт и в Републиката като цяло, защото дори органът, от който зависи той да бъде избран или съответно предсрочно отзован – ВСС, да действа по правила, по процедури, главният прокурор разполага с допълнителни средства, както видяхме, да въздейства на част от неговите членове - с тези проверки досъдебни производства. Може би не той, но негови близки прокурори, наблюдаващи по веригата. И това само идва да затвърди онова казано още през 90-те години от първия главен прокурор след приемането на настоящата Конституция - Иван Татарчев, който беше станал известен с това, че каза "Над мене е само Господ“. И наистина е така. Т.е. това просто трябва да се обяснява, защото иначе хората си казват: "Добре де, какво толкова може тоя главен прокурор?“ Ами реално той може всичко, а на него никой нищо не може да му направи.

Г-н Георгиев, смятате ли, че настоящият ВСС ще избере нов главен прокурор или този съвет не владее силите на промяната, която желаят някои от политиците?

Той по принцип не трябва да бъде податлив на политически желания, то това му е основната роля. Затова го има, за да гарантира независимостта на съдебната власт. Но за да трябва той да избира нов главен прокурор, първо нещо трябва да се случи с настоящия, или да му бъде предсрочно прекратен мандата, или той да подаде оставка. Но аз си мисля, че след днешното заседание на Пленума на ВСС сме много далеч от тези хипотези. Струва ми се, че позицията на главния прокурор по-скоро укрепена. Имаше някакъв момент на съмнение, относно кой стои на по-дългия клон: Той или бих казал бившия премиер Борисов, с когото очевидно в момента има противоборство. Но струва ми се, че ако взема за пример вече прекратеното производство, по много сходен начин си представям, че и по другото ще се развият нещата.

За второто предложение, да.

За второто предложение, там за репликата за "политическия боклук“, която наистина е непремерена реплика, и аз даже очаквам самият главен прокурор да си направи някаква самокритика.

Тя е много сходна с онази реплика на Бойко Борисов за медиите и журналистите,  "мисирки“ ни беше нарекъл.

Различна е позицията. Като цяло главният прокурор…

Но като цяло езикът, който се използва.

Да, да. Но главният прокурор трябва да е на по-високо ниво. В крайна сметка, тези, които го избират за министър-председател, на него не му атестират високи нравствени и професионални качества, но на главния прокурор му ги атестират. И сега разбира се, моято оценка е, че притежател на високи нравствени качества не говори за политически боклук публично в крайна сметка. Но смятам, че това тогава беше съвсем целена реплика от страна на главния прокурор, той беше много ядосан, видимо много изнервен от това, което му се случва. Но е възможно той да си направи самокритика някаква, и дори да се извини, и оттам насетне ВСС да приеме, че вече всичко е наред, и че нещата приключват дотам. А пък оттам насетне ще видим.

Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона на съдебната власт, които бяха приети съвсем скоро, предвиждат в тримесечен срок да бъде избран нов ВСС. От друга страна обаче, тези изменения бяха атакувани от главния прокурор в понеделник пред Конституционния съд. Има образувано конституционно дело № 10 за тази година, 23-та година. Така че тука влизаме в една невероятна динамика, аз бих казал, в каквато от много отдавна България не се е намирала.

Лично аз от гледна точка така и на моята 49-годишна възраст и моя спомен, аз не мога да направя паралел с нещо, което в миналото да сме имали, което да е така доста близко до ситуацията в момента. Може би края на 90-те години, когато беше избран Никола Филчев на този пост, но и тогава не беше толкова натоварено. Така че да определено ни предстоят много интересни времена.

Знаете, както казах и преди малко, Гешев внесе преди няколко дни в Народното събрание допълнителни материали към искането за снемането на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и привличането му в качеството на обвиняем. Те са във връзка с досъдебното производство на Софийската градска прокуратура, известно като "Барселонагейт“, и съдържат доказателства, които са относими към предмета на разследването. До какво според вас ще доведе тази война между прокуратурата и политиците, в частност и случая "Барселонагейт“?

Аз смятам, че тук спокойно може да се персонализира и да се каже, че войната е по-скоро срещу между главния прокурор от една страна, и бившия министър-председател Борисов. На мен ми прави впечатление, че всеки един от тях държеше за другия някаква информация, някаква компроматна, или таеше така дълбоко в ръкавите си някакви козове, които да извади в подходящ момент. Сега, изключително проблемно е поведението на главния прокурор по "Барселонагейт“ – той реши да свали това дело от трупчетата, на които беше качено, едва след като самият главен прокурор беше атакуван, след като той се уплаши и се припозна като обект на атака. Видимо той е пазил това дело като някаква застраховка за себе си или като някаква бронежилетка, която в подходящ момент да си облече и да се пази от политическите куршуми, които му изстрелват. Но от друга страна информацията, която се прокрадва относно какво е съдържанието на тези материали, които главният прокурор е представил на Народното събрание, тя е почти взривоопасна, защото се твърди, и това може би ще стане ясно като се конституира комисия, която да вземе да изготви доклад и да предложи на Народното събрание дали да бъде снет имунитетът на Борисов или не, твърди се, че в тази информация се съдържат данни за незаконно финансиране, за изнасяне на големи суми пари от България, за това, че те са с корупционен произход. Дали това е така, не знам, и се надявам, че публичността, която всъщност парламентарните заседания или заседанията на парламентарните комисии гарантират, в случая би трябвало да ни помогне да разберем и ние като общество, като наблюдатели, като граждани какво всъщност се случва и дали са верни тези упреци, които в годините много дълго време и упорито бяха изправени към бившия премиер Борисов.

Да, предстои да разберем какво ще се случи от всичко това. Благодаря ви, че бяхте наш гост.

Още по темата: общо новини по темата: 351
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: