Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Галъп": Равенство на върха, ако изборите бяха сега
Автор: ИА Фокус 12:00 / 17.02.2023Коментари (0)762
©
Ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, две, които са близо около бариерата, а тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи. Ако изборите бяха сега, на върха двете основни коалиции щяха да са с на практика равен резултат и трудно предвидим изход, съобщават от "Галъп интернешънъл“.

Изводите са от независимото ежемесечно изследване на "Галъп интернешънъл болкан“, което обаче няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите "Магнитски“.

Ето и линк към нашия сайт: https://www.gallup-international.bg/46800/a-tie-at-the-top-if-the-elections-were-now/

Ако изборите бяха в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%. Новата коалиция – макар и уловена тук без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията "Магнитски“ – показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне засега не се вижда "добавка“ от подкрепа. По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент. Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е важно, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите – която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече "Възраждане“ – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията. Около бариерата са "Български възход“ – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% – и "Има такъв народ“, които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания. Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели "Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори. Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.

Още по темата: общо новини по темата: 528
08.05.2024 »
28.04.2024 »
22.04.2024 »
17.04.2024 »
10.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: