Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гергин Борисов: София никога досега не е имала работещ транспортен модел
Автор: Харитина Агопян 16:19 / 05.03.2024Коментари (0)1216
©
Трябва промяна на транспортния модел в София. Това каза Гергин Борисов,общински съветник от ПП-ДБ, член на Транспортната комисия в Столичния общински съвет, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Предстои работа за промяна на модела на управление на столицата. Трябва да предложим реформите, за които софиянци гласуваха на местните избори. "Спаси София“ е категорична, че ГЕРБ няма място в управлението на София“, каза Борисов.

"Разчитаме, че въпреки фиаското с разпределението на комисиите другите партии, които също излязоха с реформаторски заявки, осъзнават, че са изпратени за промяна в управленския модел“, каза Борисов. Нов доклад за транспортния модел на столицата е внесен от Борисов и Симеон Ставрев, както и от Иван Таков от БСП. (документът трябваше да се гледа на заседание на СОС днес,5.3., но това бе отложено – бел.ред.).

"Законът изисква София да има транспортен модел. Виена, Прага, Амстердам имат комплексни общоградски модели за транспорта. Трябва да е ясно откъде и накъде пътуват хората, както и с какво – пеша, градски транспорт, автомобил, велосипед. Данните се подават към модул, който позволява да се правят анализи за предвиждане на транспортните нужди на хората. Когато инвеститор отиде в общината и заяви намерение за строеж на бизнес сграда, общината трябва да бъде в състояние да му каже как строежът би променил транспортния график на софиянци и да предвиди дали са нужни промени в графика на превозните средства и какви“, разясни Гергин Борисов.

"Хората, които искат да ползват сградата, трябва да имат алтернативи освен личните си автомобили. Задължителните моделирания се случват до момента в ограничен обхват – най-често в отделни имоти. Когато моделът заработи, той ще адресира проблемите – защо чак сега обаче? Какво наложи чакането до момента?

Извеждането на транзитния трафик не може да бъде основна цел на една транспортна политика. Целта е трафикът да бъде така разпределен, че по-бързо да се придвижват в града хората, не само автомобилите“, поясни общинският съветник.

Създаването на повече място за велоалеи и пешеходци е приоритет за "Спаси София“. "Шофьорите, които ползват коли, защото желаят, са по-малко от хората, които се качват на колите си в София,защото трябва. Онези, които трябва да шофират, но не искат, трябва да имат алтернативно придвижване, което да ползват.

Ако градският транспорт е удобен и бърз, а велотрасетата не са просто остатъчен продукт от планиране на транспорта, а акцент, ситуацията с трафика неминуемо ще се подобри“, смята Борисов. Не можем да построим метро до всяка къща, затова е важно системата за алтернативно придвижване да бъде добре развита.

Не можем да решим проблема с паркирането в София без нови паркинги. Трябва да концентрираме повече автомобили на по-малка площ, един върху друг. Това ще освободи място за детски площадки, тротоари и др., добави Борисов.

"Трябва да осигурим градска среда, в която притежаването на автомобил да не бъде задължително. Над 60% от анкетираните шофьори от квартал "Манастирски ливади - Изток“ заявиха пред "Спаси София“ в наше анкетно проучване, че биха слезли от автомобила си, ако имат алтернативи.

Преди да се появи "Спаси София“, бус ленти имаше само на "Цариградско шосе“ и бул. "Сливница“. Никой не ги спазваше, напомни Борисов. Нискоемисионната зона действа от 1 декември до края на февруари всяка година, т.е. забраната за навлизане на стари автомобили в нея е временно решения. Механизмите за санкциониране не бяха готови – общинският съвет от предишния мандат ни остави недовършена работа. Тепърва ще я преработваме, за да отстраним всички дефекти“, заключи Гергин Борисов.

Още по темата: общо новини по темата: 6
08.04.2024 »
26.03.2024 »
23.02.2024 »
10.02.2024 »
08.02.2024 »
12.01.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Лоша инфраструктура в Русе
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: