Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Главният секретар на МВР: Купуват гласове срещу вноска за бърз кредит
Автор: Екип Ruse24.bg 12:44 / 26.03.2023Коментари (0)603
©
"Над 100 са проведените за месец полицейски операции в цялата страна. Резултатите са видими - както по линия на битовата престъпност, така и по линия на текстовете, свързани с изборното законодателство. Към петък имаме близо 60 досъдебни бързи производства по тези текстове. Около два пъти и половина са досъдебните производства повече в сравнение с предходните избори към съответния момент. Има над 350 оперативни и явни сигнали, които се добиват от различни източници и се проверяват в цялата страна. Кипят и редица логистични мероприятия, свързани с организирането на изборите".

Това каза пред БНР главният секретар на МРВ гл. комисар Петър Тодоров.

И допълни, че за купуване на един глас се предлагат различни форми на стимулиране - пряко даване на пари над 100 лева, опрощаване на дългове, опрощаване на вноски по бързи кредити, даване на хранителни продукти, даване на социална услуга.

"Купувачите на гласове са контингент, който извършва и други видове престъпления. Те правят всичко възможно да не дадат възможност да докажем престъпната им дейност".

В предаването "Неделя 150" гл. комисар Тодоров посочи, че е направен анализ на всички рискови секции и те са обект на особено внимание".

Във връзка с нелегалната миграция главният секретар поясни, че ако броят на предотвратените нелегални влизания за 2019 година е 7500, през 2020 година е над 14 000, през 2021 година - 55 000, то през миналата година - 168 000.

"За съжаление, през последните 10 години са съкратени над 2000 щата на гранични полицаи, а същевременно са командировани хора от други структури, на които не е това работата. През последните месеци работим по пренасочване на щатове, финансиране на допълнителни 2000 щата, в момента тече усилено обучение на гранични полицаи. Усилията са към техническо осигуряване на границата, 110 км до момента се пазят само с жива сила. Близо 200 км имат някакво техническо осигуряване, но целта е то да се подобри".

Той посочи, че трафикът на нелегални мигранти е много печеливш бизнес, организиран във всички държави по трасето на мигрантите:

"Това са добре структурирани на нива огранизирани престъпни групи и нашите усилия са да удряме горните нива на тези групи. За да бъдем докрай успешни, са необходими съвместни усилия на всички страни по протежение на тези канали. Имаме добро взаимодействие с Турция - има работна група, която в реално време обменя информация. Такава група се създава в момента със Сърбия. Изключително добри контакти имаме с австрийската страна. Инициативата на министър Демерджиев и "Европол" е да се създаде до дни работно-оперативна група на територията на страната с представители на "Европол" и на засегнати по трасето държави. Спектърът на хората, които превозват мигранти, до момента включва 18 националности. Социалният статус на българските граждани е разнообразен. Една от причините за това е, че наказанията, които се предвиждат, са изключително занижени. Ако за миналата година имаме 3000 издадени присъди, от тях ефективните са около 150. Ефективните присъди са до 5-6 месеца. За една такава дейност в съседни държави за такава дейност се налагат присъди за десетки години лежане в затвор. Предложихме промени в тези текстове още през ноември миналата година, когато имаше ескалация на нелегалния мигрантски натиск".

Според него политическо говорене е твърдението за бум на битовата престъпност.

Още по темата: общо новини по темата: 521
28.06.2023 »
24.06.2023 »
22.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
17.05.2023 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: