Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гълъб Донев: Ние върнахме центъра за взимането на решения там, където му е мястото
Автор: Самуил Иванов 10:47 / 05.06.2023Коментари (0)328
© БГНЕС
Ние върнахме центъра за взимането на решения там, където му е мястото. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев по време на отчета на дейността на служебното правителство от началото на мандата му през януари досега , предаде репортер на "Фокус". 

"Бяха изтощителни 10 месеца, в които, докато навън спореха до къде стигат правомощията ни, като сме назначени, за какво сме избрани, какъв ориентир следваме за посоката ни на развитие, ние върнахме центъра за взимането на решения там, където му е мястото - в България", заяви Донев.

"В последните дни всички говорят за държавата, мислете за хората, те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел на отношения вече не работи", каза още служебният премиер.

Донев смята, че изпълнителната власт трябва да показва пред обществото каква работа е свършила. 

"Политическата арогантност е демоде и е безполезна. Защо държим отчета ни да бъде приет, защото изпълнителната власт - избрана или назначена - дължи отчет за за начина, по който е употребявала мандата да управлява", заяви той.

"Нито един кабинет след 2009 година не представял такъв отчет за дейността си – частичен или пълен", отбеляза той.

Донев обяви, че изборите, проведени на 2 април са протекли в спокойна среда. Той заяви, че Министерството на вътрешните работи е положило всички усилия за неутрализиране на нарушения, свързани с изборния процес. 

"Изборите за НС преминаха спокойно и прозрачно в съответствие със закона. Съществени нарушения не бяха констатирани. Гражданите изразиха свободно своите политически предпочитания. МВР се справи успешно с купуването на гласове. В хода на кампанията и в деня на изборите бяха получени общо 813 сигнала за нарушения на изборното законодателство и на политическите права на гражданите. Те бяха свързани с купуването на гласове в полза на политическите партии или коалиции, както и други нарушения", обясни Донев.

Най-трудната задача за втория кабинет "Донев" е била борбата с инфлацията в цените на храните. Премиерът каза, че служебното правителство се е опитало да направи максимално прозрачен целия процес по ценообразуването - от производството на продуктите до тяхното предлагане на щандовете в магазините. 

"Непосредствено и най-трудната задача бе разработването и прилагането на мерки за овладяване на цените на основните хранителни продукти. Първата стъпка бе максимално изсветляване на процеса по ценообразуване, за което бе изработена и внедрена информационна система, обобщаваща данни за цените от производител или внос в страната до щанда в магазините.

Координираните от правителството усилия на редица министерства и ведомства започват, макар и бавно, да дават резултат. От септември 2022 година до март 2023 година темпът на инфлацията спадна с 4,7%. Прогнозата за май месец е инфлацията да бъде под 10%", каза той.

Донев подчерта, че служебното правителство е успяло да подпомогне и най-уязвимите групи от населението по време на великденските празници. 

"В условията на все още висока инфлация особено значение има подкрепата за най-уязвимите групи в населението. Изплатена бе великденска добавка от 70 лева за близо един милион и две хиляди български пенсионери, чиито пенсии за април, без добавките и компенсациите към тях, са до линията на бедност от 504 лева", каза още той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: