Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Избраха Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание
Автор: Екип Ruse24.bg 11:16 / 19.04.2023Коментари (1)328
©
Депутатите избраха Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание. Той беше подкрепен от 136 депутати.

Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ-СДС. Вчера двете най-големи политически групи ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България“ се договориха за председателското място.

Председателското място ще ротационно, като след три месеца ще бъде избран нов.

Реплики между БСП и "Продължаваме промяната“

"Честито на Никола Минчев. Той ще е председател през лятната ваканция“, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова, която посочи, че двете големи сили се опитват да заобиколят Конституцията.

Лидерът на социалистите припомни изказвания на представители на ПП, ДБ и ГЕРБ, които за заявявали, че никога няма да подкрепят политическите противници. БСП не подкрепи Росен Желязков.

Размяната на реплики между БСП и ПП продължиха със спор между Явор Божанков, Корнелия Нинова и Георги Свиленски.

Божанков обвини председателя на БСП в "50 нюанса морал“ и добави, че в предходния парламент групата на социалистите е обсъждала кабинет с ГЕРБ и ДПС с мандат на "Български възход“.

Свиленски отрече подобна дискусия да се състояла и каза, че след изключването на Божанков от БСП, той е "останал в парламента, за да вземе още една заплата“.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Асен Василев подчерта, че ПП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, а относно избора на председател обясни:

"Предишният парламент месец и половина се занимава с Изборния кодекс, които доведоха до най-съмнителните резултати в последните 25 години. Тези промени бяха гласувани от мнозинство, което подкрепи Вежди Рашидов за председател. Бюджетът за ПП е огромен приоритет, но парламентът няма как да го включи в законодателната програма, тъй като парламентът не може да го внесе. Ако бъде внесен, ще го разгледаме. В момента се опитваме да направим нещо трудно – опитваме се да изберем председател и да свършим полезна работа по Плана за възстановяване, Закона за домашното насилие и съдебната реформа. Това е съдържанието на законодателната програма“, коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Асен Василев. Според него дори и без формиране на правителство, приемането на законите ще "придвижи България напред“.

ПП-ДБ няма да подкрепи кандидатурата на Петър Петров от "Възраждане“ за председател на Народното събрание.

Позицията на ДПС

"Виждаме, че се оформя мнозинство. ДПС не е част от това мнозинство и ще е негова опозиция“, каза председателят на партията Мустафа Карадайъ.

"ГЕРБ плюс "Промяната“ е равно на "подмяна“. Досега последните две години слушаме за модели и промяна на модели, но виждаме опит за подмяната. Днешното заседание и мнозинство е естествено. Битието им е еднакво – един и същи създател, модел и в нарушение на Конституцията и законите на страната“, допълни Карадайъ.

От "Има такъв народ“ подкрепят избора на Росен Желязков за председател на Народното събрание, тъй като парламентарната практика досега е била той да е излъчен от най-голямата сила, припомни Тошко Йорданов, но уточни, че ИТН не подкрепя ротацията.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.04.2023 г.
0
 
 
Джентълменско споразумение между дърти к**ви и млади пе****си. Е, няма такова нещо. Всяка прилика с действителни лица и събития е илюзия.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: