Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Изписват бебето на 62-годишната родилка след седмица
Автор: Екип Ruse24.bg 13:22 / 28.07.2010Коментари (0)1868
© Ruse24.bg
62-годишната Красимира и Мери, едно от близначетата, които тя роди преди време и което оцеля, ще бъдат изписани скоро от Клиниката по неонатология на Университетската детска болница, където се намират в момента. Красимира се притеснява от медийния интерес към нея и дъщеричката й и отказва бебето да бъде показвано.

Мери и Жаклин се родиха в началото на май с ниско тегло. Месец по-късно Жаклин почина. Мери беше преместена за долечение от Русе в София. За състоянието на оцелялото бебе разказва доц. Росица Георгиева от Клиниката по неонатология в София:

"Мери беше в изключително тежко състояние, макар че беше значително стабилизирана след проведената изкуствена вентилация и комплексно интензивно лечение в неонатологичното отделение в Русе.

При приемането детето беше с необходимост от кислородолечение и с лабораторни данни за тежка бактериална инфекция. Това наложи тук също да проведем комплексно лечение, включително антибиотици, което доведе до стабилизиране на състоянието. Детето е вече без необходимост от медикаменти, диша самостоятелно, вече е надало доста и на тегло - в момента е 2500 гр.

Това, което беше много важно, както и за всички недоносени деца, е да се проведе много стриктно скрининга за увреждане на ретината, което е изключително голям риск при децата родени с тегло под 1000 гр и особено тези, при които е провеждано кислородолечение и изкуствена вентилация в ранния период на новороденото, тоест първата седмица.

Скринингът показа начални данни за увреждане на съдовете на ретината при детето. Това наложи да бъдат проведени двукратно процедури в Детска очна клиника на Александровска болница, които, за наше голямо щастие се оказаха успешни. Последният контролен преглед показа, че състоянието на очичките е добро и имаме всички основания да се надяваме, че детето ще има добро зрение и няма да им проблеми в това отношение.

Други големи рискове, които има при такива деца, са уврежданията на мозъка. При деца с такова тегло често може да се наблюдават мозъчни кръвоизливи и други увреждания, свързани с недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Направили сме изследвания и в тази насока, които, за щастие, показват, че няма данни за такова състояние при Мери.

Следващата седмица предстои още един контролен преглед в очната клиника, след което предстои изписване на детето. Майката вече е подготвена за това. В следобедните е часове прекарва по няколко часа с него, свикнала е вече да го къпе и храни, така че смятаме и се надяваме, че няма да има проблеми.

Като всички деца, родени преждевременно, ще има необходимост от проследяване и при необходимост да бъдат включени процедури за подпомагане на двигателното развитие на детето".

Източник: bTV

Още по темата: общо новини по темата: 9
28.11.2010 »
12.09.2010 »
24.06.2010 »
14.06.2010 »
09.06.2010 »
02.06.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: