Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Менда Стоянова: Народното събрание подписва празен чек на правителството
Автор: Екип Ruse24.bg 11:16 / 05.12.2013Коментари (1)1062
© Ruse24.bg
На фона на продължаващите трети ден дебати по член 1 от Закона за държавния бюджет за следващата година представители на управляващите и опозицията - Алиосман Имамов от ДПС и Менда Стоянова от ГЕРБ, сблъскаха гледните си точки по няколко особености на закона.

Стоянова разкритикува заложените 500 млн. лв. в бюджета във т. нар. фонд за проектно финансиране, наречен публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". "Тези 500 млн. лв. ще се изхарчат непрозрачно - Народното събрание подписва празен чек на Министерски съвет", категорична е тя.

Алиосман Имамов контрира, че се знае за какво ще бъдат похарчени тези пари, като обясни единствено, че "управляващите казват къде и как ще се харчат". Той обясни, че по време на семинара в Боровец е бил обсъден начинът, по който ще се похарчат парите за непредвидени разходи, като финансовият министър Петър Чобанов е предложил критерии за оценяване на проектите. Те обаче трябва да бъдат "облечени в нормативна рамка".

Менда Стоянова обясни, че е предложила в Закона за бюджета да бъде посочено изрично, че 5 млн. лв. от този фонд ще бъдат заложени за конкретен проект в нейния избирателен район - Пловдив. 

"Не го правя от популистки цели, а с ясното съзнание, че 500 млн. лв. ще се изхарчат непрозрачно. Исках да оборя начина, по който тези милиони ще се изразходват", заяви тя.

Имамов постави това предложение в графата "абсолютно популистки предложения на опозицията" - "да вземем от общите пари за нашата община". Депутатът от ДПС предположи, че след член 1 нов проблем ще бъдат дебатите по член 50, който регламентира бюджетните отношения между централната власт и общините".

И двамата народни представители бяха единодушни, че в приходната част на Бюджет 2014 е "напрегната". Докато според Имамов тя е "малко напрегната" и "не може да се говори за срив, апокалипсис и какви ли не други измишльотини за свършване на парите в средата на годината", Стоянова вижда "изключително напрежение" в приходната част. Според нея параметрите няма да бъдат изпълнени, а икономиката на България, която е "малка и отворена", ще бъдат податлива на негативни промени във външната среда. "България се влияе от растежа на европейската икономика. За съжаление няма сериозни индикации за растеж", коментира тя и прогнозира "трудна от финансова гледна точка" 2014 г.

Буфер за растеж

Гледните точки на управляващи и опозиция се сблъскват и в частта с бюджетните буфери и източниците на икономически растеж. Според Алиосман Имамов парите за непредвидени разходи в Бюджет 2014 могат да играят ролята на буфер и за вътрешен растеж. "Ние разчитаме на повече инвестиции и на повече растеж", отбеляза той.

Менда Стоянова изрази несъгласие с перспективите, предложени от управляващите. "На нас ни трябват външни инвеститори, а Имамов говори за инвестиции от буферите в бюджета", отбеляза тя.

Тя посочи като лош сигнал към чуждестранните инвеститори въвеждането на 20% такса върху печалбата на производителите на зелена енергия, която беше предложена от "Атака" между първо и второ четене на бюджета. 

"Грубият начин по който се прави, без дискусия, е отблъскващ, а не привличащ инвеститори", критикува Стоянова.

По думите й тези 150 млн. лв., които биха влезли в бюджета от тази такса, ще бъдат насочени към НЕК, за да компенсират загубите на държавната компания от въведеното в средата на лятото 5-процентно намаляване на цената на тока.

Според Алиосман Имамов това би било справедливо. Той призна, че секторът е деликатен, но изтъкна, че не трябва да се отъждествява случващото се в него с инвестиционния процес в страната изобщо. "Ако създадем добри условия, ще дойдат инвеститори, независимо какво се случва във ВЕИ сектора", категоричен бе депутатът от ДПС.

Бойкотът на ГЕРБ

Представителят на управляващата коалиция упрекна опозицията от ГЕРБ в бойкот на гласуването на бюджета. "Това ми е 13-я бюджет, за два дни сме приемали цели бюджети, а сега не можем да приемем един член", коментира Имамов.

Стоянова обаче контрира, че през последните два пленарни дни на дебатите по бюджета е било отделено много малко време.

"Член 1 е най-важен - там са всички приходи и разходи, а те водят до промени в другите членове. В него трябваше да влязат и приходите от таксата за ВЕИ", обясни тя.

Демокрация и безсмислици

"Във вторник 2/3 от депутатите от ГЕРБ не можаха да изразят критиките си, защото управляващите прекратиха дебата. Двама души се изказаха и дебатът беше прекратен и то по текст, който се внася между две четения. С прекратявани на дебатите не се управлява демократично", заяви още Менда Стоянова.

"Бойкотът на ГЕРБ по отношение на бюджета е явен и брутален. Има безсмислени изказвания, които не заслужават внимание. Има абсолютно некоректни писмени предложения - половината от всички 38 противоречат изцяло на принципите на бюджетирането. Това са писани на коляно предложения, за да ги има все пак там. ГЕРБ ни задръства с безсмислени предложения", отговори Алиосман Имамов.

"Кой преценява кой прави смислено предложение и дали може да го защити в зала. Понеже вие преценявате, че е незащитимо, вие не му давате право да излезе и да го защити", отвърна Менда Стоянова, като изтъкна, че темата за демокрацията е "по-важна от парите и бюджета".

"Ако ръководството на Народното събрание ще преценява кой се изказва смислено и кой губи времето на парламента, по-добре да го закрием", заяви тя.

Източник: btv


Още по темата: общо новини по темата: 9
27.08.2014 »
29.07.2014 »
13.01.2014 »
02.01.2014 »
05.12.2013 »
26.11.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: