Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Лорер: Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации
Автор: Екип Ruse24.bg 15:36 / 11.02.2022Коментари (0)589
©
Средствата по оперативните програми вече няма да се усвояват, а ще се инвестират в икономиката, за да наваксаме загубеното през последното десетилетие, в което не сме ги използвали ефективно за постигане на икономически растеж. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който взе участие в заседанието на Националния съвет на АИКБ, съобщиха от Министерството на икономиката. На него бяха дискутирани новият програмен период до 2027 г., като акцент беше поставен върху диалога с работодателските организации и върху Програмата за икономическа трансформация по Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър Лорер посочи, че мисията на Министерството на иновациите и растежа е да се навакса това изоставане посредством генерирането на икономически растеж и създаването на благоприятни условия за развитието на иновации в България.

"Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации. Когато можем у нас да създаваме нови неща, които да движат икономиката за години напред, а не производства, които лесно могат да бъдат преместени“, изтъкна Лорер.

По думите му тази цел може да бъде изпълнена чрез осигуряването на бърз и прозрачен достъп на бизнеса до различните финансови инструменти. 

"Събирането им на едно място ще помогне за създаването на единни стандарти, по-добра ефективност и контрол на разходваните средства“, допълни той.

Лорер заяви, че заедно с работодателските организации ще работят за това евросредствата да не се получават вече трудно и през консултанти, както и за подобряване на ефективността на програмите. По думите му трябва да има баланс между финансовите инструменти и грантовете по програмите.

От своя страна председателят на АИКБ Васил Велев каза, че Асоциацията отдавна е настоявала за държавен орган, отговарящ за иновациите и подчерта, че приветстват създаването на новото министерство. Обсъдиха и съвместните усилия за насочване на повече млади хора към предприемачеството. "Може да разчитате на подкрепа и за модернизация на страната и нулева толерантност към корупцията. Предстоят важни реформи“, изтъкна той.

По време на срещата бяха обсъдени още въпросът за премахване на административни пречки пред бизнеса, връзката между иновации, наука и бизнес, както и опростяване на процеса по кандидатстване по програмите и връзката между образованието и научните изследвания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: