Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Мутафчиев представи перспективите за развитието на логистиката
Автор: Екип Ruse24.bg 16:32 / 18.02.2009Коментари (0)737
© Ruse24.bg
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев представи перспективите за развитието на логистиката и свързаната с нея инфраструктура в България. Това стана по време на провелата се днес конференция на тема "Логистика и инфраструктура".

По време на форума министър Мутафчиев заяви, че от изключителна важност за транспортната система на България са общоевропейските коридори, които свързват страната ни с Централна и Западна Европа (транспортни коридори ІV, VІІ и Х).

Една от най-старите транспортни връзки на България с Централна Европа е трасето на р. Дунав (Общоевропейски коридор VІІ), което дава възможност за икономически ефективна връзка от р. Дунав към Средиземно море чрез коридор ІV Видин - София - Кулата/Свиленград, съответно за Гърция и Турция.

През пролетта на тази година се очаква да бъде открита и пряката фериботна връзка Варна - Кавказ, която ще предложи и алтернативно трасе за товарни превози по море от източната граница на ЕС не само към Русия, но и към страните от Централна Азия и Китай.

Друг основен приоритет на българското правителство е изграждането на Общоевропейски коридор VІІІ. Той свързва две страни-членки на ЕС - Италия и България и две страни, поели по пътя на интеграцията към ЕС, намиращи се в региона на Западните Балкани - Албания и БЮР Македония. През тази година очакваме да бъде подписан и Договор за създаването на транспортна общност със страните от този регион. Целта на договора е интегрирането на транспортната инфраструктура от региона в европейската транспортна мрежа, каза още транспортният министър.

Той уточни, че амбицията на ръководството на Министерството на транспорта е да бъдат създадени оптимални условия за паралелно развитие както на транспортната инфраструктура по приоритетните транс-европейски направления, така и на крайно необходимите интермодални терминали и свързаните с тях складови стопанства, създаващи условия за разрастването им в товарни селища.

В заключение министър Мутафчиев каза, че Министерството на транспорта има готовност да насърчи всяка една инициатива в подкрепа на интермодалния транспорт и логистиката, тъй като на този етап интермадалният транспорт е приоритетен и има воля за провеждането на целенасочена държавна политика в подкрепа на транспортната логистика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: