Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Пулев присъства на церемонията по откриването на интерконектора за газовата връзка между България и Гърция
Автор: Екип Ruse24.bg 15:49 / 01.10.2022Коментари (0)400
©
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев присъства на официалното откриване на интерконектора за газовата връзка между България и Гърция, на което домакин бе президентът Румен Радев. Събитието се проведе в Националния дворец на културата. 

На събитието присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

В сряда, 28 септември 2022 г., интерконекторът получи Акт 16 и от днес e въведен в експлоатация. 

Припомняме, че на 21.12.2018 г. Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 /ОПИК/ и компанията "Ай Си Джи Би“ АД подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект "Изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България“, като отпуснатите безвъзмездни средства по ОПИК са в размер на 76.2 млн. лв., а общата стойност на проекта е в размер на 559.2 млн. лв. Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ е Управляващият орган на ОПИК и е с специализираната администрация на Министерството на иновациите и растежа.

С реализацията му е осигурено изграждането на инфраструктура за пренос на природен газ от Южния газов коридор и се обезпечава сигурността на доставките на газ за България чрез повишаване на транзитния капацитет към страните от Югоизточна Европа. По този начин се осигурява диверсификация на внасяния газ чрез допълнителни източници за доставка от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Чрез договора се изпълняват и основните стратегически приоритети на българската енергийна политика – гарантиране на енергийната сигурност, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, либерализиран енергиен пазар и защита правата на потребителите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: