Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На МОЧА: Затишие пред нова буря, демонтажът продължава
Автор: Петя Кузева 12:25 / 13.12.2023Коментари (13)589
Затишие пред очаквана нова буря и среща на своеобразни агитки "за" и "против" демонтажа на Паметника на Съветската армия, известен още и като МОЧА или Монумент на окупационната Червена армия.  

Демонтажът на най-високите фигури продължава, огромна част от Княжеската градина е отцепена, а около преградните съоръжения продължава да е почерняло от полиция. Дежурни служители на органите на реда останаха на пост и през цялата нощ, след като във вторник вечерта се стигна и до покачване на напрежението между противници на преместването на монумента и тези, които гръмнаха шампанско от радост, че процедурата вече е в ход. 

Привечер с флекс бе отрязана най-високата от фигурите на Паметника на Съветската армия - размахващата автомат ръка на съветски войник. Същата сутрин започна превърналият се в исторически и откъм дебати в годините демонтаж на паметника, а след като скелето за работниците бе вдигнато, започна и демонтажът на елементите. 

След като вчера Георги Свиленски от БСП пострада при създалото се напрежение, тази сутрин общинският съветник от партията Иван Таков отново подречта, че в демонтажа на Паметника на съветската армия БСП вижда незаконни действия от страна на държавата. "Питаме къде е разрешението за строеж? Къде е проектът за реконструкция и реставрация? Къде е планът за безопасност и здраве? Това са задължителни документи", каза Таков пред журналисти. 

Той обяви, че за нарушенията ще бъдат сезирани всички институции, включително дирекцията за строителен контрол и Министерството на културата, а БСП ще поиска провеждане на референдум за съдбата на паметника. 

Миналата седмица областната управа на София съобщи, че състоянието на Паметника на Съветската армия е опасно за гражданите и е необходима спешна реставрация. Затова скулптурите трябва да бъдат демонтирани и преместени. 

260 000 лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия, съобщи пред обществената телевизия областният управител на София Вяра Тодева. Тя уточни, че самият паметник е на стойност 20 000 000 лева. Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място след реставрация. 

Днес в 18:00 ч. "Възраждане - София" организира протест пред Паметника на съветската армия срещу "реставрацията на фашизма в България". 

От партията на Костадин Костадинов са пуснали сигнал до Прокуратурата, с който искат всички длъжностни лица, които имат отношение към Паметника и дейностите, извършвани по него, да бъдат разследвани за това дали действията им са законосъобразни. Отделно на това, стартират и съвместна инициатива на общинските съветници от "Възраждане" с искане за провеждане на референдум по темата. 

"Продължаваме промяната" публикува позиция в официалния си Facebook профил по повод началото на демонтирането на паметника. 

"Възстановяваме и преместваме Паметника на Съветската армия, за да се помни миналото, но и за да кажем, че е време да тръгнем напред. Искаме да сложим ясна граница между паметниците на руснаците, загинали за свободата на нашата страна, които почитаме и, от друга страна, тотемите на съветския тоталитаризъм". 

Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че не одобрява започналото същата сутрин преместване на Паметника на съветската армия. 

"И когато мавзолея бутаха, и когато паметници бутат, имам друго мислене за историята. Когато дворци бутат, когато палят паметници на културата... Трябва хората да имат възможност и лошото да го виждат", заяви Борисов.


Още по темата: общо новини по темата: 84
21.04.2024 »
10.02.2024 »
12.01.2024 »
27.12.2023 »
23.12.2023 »
22.12.2023 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.12.2023 г.
0
 
 
Путин нападна Украйна видяхте стотици бежанци от Одеса и пак не ви увря акъла че руснаците са убийци изнасилвачи и крадци
Aнонимен
на 13.12.2023 г.
0
 
 
Аре стига писа едни и също глупости долния.Нали във Варна е пълно с руски подлоги и тролове, нали циганинът Копейкин е от Варна пълен форум с тролове
Aнонимен
на 13.12.2023 г.
0
 
 
България е една нагъзена държава,такава е,била и такава ще си остане завинаги.Дупела се е на турци,гърци,немски,руснаци,американци и кой ли не.Едно време се гъзеше на ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ,ПОСЛЕ СЕ НАГЪЗИ НА ССССР,ПОСЛЕ И НА АМЕРИКА.НИКОЙ ТУК НЕ РАБОТИ ИЗЦЯЛО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.
Aнонимен
на 13.12.2023 г.
0
 
 
Хайде Варна, вземайте си пример, вие сте наред! Махайте грозния си Альоша руски окупатор от Морската градина!
Aнонимен
на 13.12.2023 г.
0
 
 
Разделението е заради русофобията, насаждана от САЩ. Руснаците и другите от съветската Червена армия са загинали не само за свободата на България, а и на света, защото са победили хитлеризма. Да не говорим, че това "канселиране" на паметници (особено рязането на ръката с шпагина) е престъпление срещу авторските права на архитектите и скулпторите, създали паметника. Вандалите всъщност показват само своята параноя.
+2
 
 
Две неща в България не се променят. Разделението в обществото е винаги по една линия - от, за и заради една чужда държава. Депутати са готови да рискуват ръката или живота си единствено за и заради една чужда държава.
+2
 
 
Президента къде е ? ;)))) Мълчи ,като мишка. Тотема на Съветската армия ще се помни в някой заден двор. Като петолъчката на Бившия партиен дом. Айде да ходят в Руската църква на молебен. Референдум в Крим да си правят. Когато е строен този МОЧ никой не е питал хората дали го искат.
+2
 
 
Това не е демонтаж! Това е Специална Цивилна Реставрация на паметника!!! На копейките този вариант е задължително да им допада
Aнонимен
на 13.12.2023 г.
+3
 
 
Някой да е правил Референдум затова дали да се прави това недоразумение та да искат такъв за премахването му. Освен това той няма да се претопяване, а само ще бъде ПРЕМЕСТЕН на друго място. На който му е толкова мил да си го купи и да си го сложи в задния двор. Цената е обявена, някакви двадесет милиона.
Aнонимен
на 13.12.2023 г.
+4
 
 
най-после тръгваме в нормална посока. Най-после да покажем малко достойнство! Как търпяхме толкова години паметник на чужда армия окупаторка???
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: