Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над милион пепелянки пълзят у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 09:36 / 28.05.2011Коментари (30)9086
©
Над милион пепелянки пълзят по нашите земи, каза Красимир Христов - доктор по зоология и главен експерт в Тракийското херпетологично дружество. В България има 20 вида змии, шест от тях са отровни. Реално опасни са обаче две - пепелянката и усойницата, твърди д-р Христов.

Няма данни за предизвикани отровни ухапвания у нас и от вдлъбнаточелия смок и котешката змия, уверява зоологът. Най-разпространена и най-добре приспособенакъм родните условия е пепелянката. Тя се среща почти навсякъде в по-ниските части. Според зоолога почти всеки е минавал край пепелянка. Тя обаче избягва човека. При среща с нея не правете нищо, просто я отминете, няма да ви ухапе, съветва д-р Христов.

По около 40 души у нас средногодишно биват ухапвани от пепелянки. Смъртните случаи са рядкост, твърди д-р Христов. Половината от ухапванията са сухи, т.е. без да е въведена отрова. Много болезнени обаче са отровните ухапвания, обяснява зоологът. Възможно е дори на 15-ата минута пострадалият да не може да стои прав. Затова трябва бързо да се търси лекарска помощ, съветва д-р Христов. Той е категоричен, че няма полезно ухапване от змия. А за да не се случи, човек трябва да си гледа в кракатапрепоръчва зоологът.

Специални изследвания за числеността на змиите в България не са правени. Смята се, че броят им е около 2,5 милиона, каза д-р Христов. На второ място по разпространение са смоковете, които са десетина вида. На стотина пепелянки се падат по 4-5 смока, твърди херпетологът. По думите му страната ни е сред районите с богата херпетофауна в Европа. Превъзхождат я само Гърция и Италия. Необходими са няколко десетки години, за да се увеличи значително броят на влечугите, разказа д-р Христов, опровергавайки опасениятаза миналогодишен летен бум на змии у нас.

Прекратено е и унищожаването на тези животни, почти всички видове са защитени. В началото на 90-те години на миналия век са се ловели много змии с цел извличане на отрова. Масово обаче змиефермите са фалирали поради липса на пазар, твърдят експертите. Змийската отрова намира приложение във фармацевтиката за приготвяне на мехлеми и противозмийски серум. Основен източник на отрова в България са пепелянките. Тракийското херпетологично дружество сега работи върху кръстосване на отровния вид.

Кръстосаните екземпляри са с променена окраска и външни белези. Все още обаче са млади и не можем да бъдем категорични за продуктивността им, каза д-р Христов. Змиите не бива да се смятат за вредни животнизащото използват за храна вредни насекоми, гризачи, жаби и гущери, твърдят родните херпетолози. Полезността им символизира дори древногръцкият бог лечител Асклепий, чийто неизменен атрибут е жезъл, около който е обвита змия. По-късно негов символ става чаша, обвита със смок мишкар.

Въпреки това в християнския свят змията не е обичана и се смята за олицетворение на дявола. В Индия обаче тя е свещено животно, тачена е и в някои африкански, азиатски държави, както и по поречието на Амазонка. За българите денят на св. Йеремия се смята за празник на змиите. В народните представи те излизат от зимните си леговища на 25 март - Благовещение. Царят им обаче се появява на 1 май - Йеремия. Змиите излизат, когато стане трайно топло, твърди д-р Христов.

Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ivan Todorov 1
премахни филтъра

+1
 
 
Ако им го подавате в устата всичко ще е наред...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: