Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нинова: ГЕРБ призна, че Крум Зарков е подчинил парламента и съдебната система
Автор: Екип Ruse24.bg 12:35 / 19.05.2023Коментари (0)323
©
"Г-н Чолаков, дали си давате сметка какво изговорихте току-що от трибуната на Народното събрание? А то е: "Политическата целесъобразност победи правото". В храма на правото – ние сме тук, за да пишем закони и то смислени. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебатите за промени в Закона за съдебната власт, предаде репортер на "Фокус".

И продължи: "Вие казвате, че 50 висши магистрати, които съм сигурна, че са по-големи професионалисти от 90% от нас тук, казват да не го правим, защото е противоконституционно. Трето – призовавате да не се променя между първо и второ четене, за да го върне Конституционният съд. Тоест Вие сте с пълното съзнание, че приемате нещо, което е противоконституционно и съдът ще го върне", обясни лидерът на социалистите.

Четвърти извод, който Корнелия Нинова направи от изказването на Радомир Чолаков от ГЕРБ: "Признавате пред цяла България, че един министър, и то служебен, се е противопоставил на професионализма в съдебната система и е принудил Народното събрание да приеме противоконституционен закон. Това казахте току-що. Разбирате ли за какво става дума? Това е тотален удар върху институциите в България, признат от първата политическа сила", категорична е тя.

Нинова припомни изказване на Бойко Борисов от 17 февруари 2023 г.: "Съжалявам, че не приехме закона за независимостта на главния прокурор в предишното НС, изготвен от Крум Зарков, макар че е противоконституционен". И следва: "Радо Чолаков ме залъгваше, че е противоконституционен". Продължавате ли да го лъжете? Продължава да Ви лъже, г-н Борисов. Добре", обърна се тя към лидера на ГЕРБ.

От трибуната Нинова продължи: "Българското Народно събрание за първи път призна, от първата политическа сила, че ще приеме противоконституционен закон, че един служебен министър е подчинил Народното събрание и съдебната система с политическа целесъобразност и без грам право в тези закони. Едва ли такъв абсурд се е случвал в българския парламент, откакто той съществува", посочи председателят на БСП.

По думите на Нинова по този начин за пореден път от ГЕРБ унищожават българските институции. "И ако има смисъл тези закони да се подкрепят на първо четене, то това е между първо и второ да ги коригираме професионално, за да дадат ефект и да не бъдат върнати от Конституционния съд", предложи тя.

Според Нинова позицията на БСП е, че трябва да има съдебна реформа. "Но професионална, не политическа. Съдебна реформа, която цели бърз и справедлив процес и ефективни присъди за бандитите, а не политическо овладяване на прокуратурата", категорична е тя.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: