Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Омбудсманът показа шокиращи кадри от български психиатрични болници
Автор: Екип Ruse24.bg 13:34 / 20.09.2023Коментари (0)324
Омбудсманът Диана Ковачева ще участва в дискусията "Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психичноздравни проблеми в България: предизвикателства и решения", организирана от депутата Стела Николова, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Събитието ще се проведе днес, 20 септември 2023 г., от 14.00 ч. в зала "Изток", в Народното събрание.

Основният фокус на форума е състоянието на психиатричната грижа, достъпа до социална подкрепа на хора с психичноздравни проблеми и ефективната защита на техните права.

Акцент в изказването на проф. Ковачева е лошото качеството на предоставяната здравна грижа в тези места, хроничната липса на финансови средства за издръжка – недостиг на качествена храна, закупуването на съвременни лекарства и спално бельо, тежките санитарно-битови условия, острата нужда от ремонти и пр.

Друг основен проблем в психиатричните заведения е липсата на специализиран персонал - в някои отделения на щат няма назначен психиатър, а работят лекари с друга специалност – вътрешни болести, хирургия обща медицина, включително и без специалност.

Голямата пренаселеност традиционно е един от най-сериозните проблеми, констатирани от Омбудсмана в държавните психиатрични болници - на места има стаи с по 10 легла и без достатъчно място за свободно придвижване.

Храноденът е друг от проблемите - за сведение храната на един пациент за ден в болницата в гр. Бяла към август т.г. е 2.76 лв. Според калкулатора на инфлацията на НСИ - от м. януари 2021 г. до м. юли 2023 г. инфлационният индекс на потребителските цени е 29.9%. Т.е. един храноден на пациент към август 2023 г. би трябвало да е с минимална стойност 3.25 лв.

Друг факт от наблюденията на НПМ е традиционната липса в менюто на пациентите на млечни продукти, плодове, пресни зеленчуци, риба.

За сведение един лекарстводен в болницата в гр. Раднево за 2021 г. е бил 2.01 лв., като през август 2023 г. той е намален на 1.57 лв. Дори има психиатирични заведения, в които към август т.г. лекарствата на ден са в

размер на 0,68 лв., което поражда огромно притеснение за предоставеното качество на медицинската грижа.

Заради хроничният недостиг на средства днес омбудсманът сезира и председателя на Комисията за защита от дискриминация – причината е 10-годишното неизпълнение на решение № 152 от 1 юли 2013 г. от стана на здравното министерство. Това решение задължава Министерството на здравеопазването да предостави необходимите финансови ресурси на държавните психиатрични болници за повишаване качеството на осъществяваните в тях медицински услуги и спазване на утвърдените медицински стандарти.

Основната препоръка на омбудсмана от проверките е да покаже спешната и остра нужда от реформа в държавните психиатрични болници.

Приложение: Снимки от проверките






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
Зелен преход
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: