Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пращат фалшивите продукти "Стара планина" за изследване в чужбина
Автор: Екип Ruse24.bg 17:53 / 14.10.2010Коментари (19)988
© Ruse24.bg
Пробите от продуктите "Стара планина" ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС, където ще бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин. Това беше договорено на среща днес между ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите фирми.

По време на разговорите в НВМС Асоциацията декларира пълна готовност да съдейства за изясняване на случая. Месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.

Друга договореност, постигната на срещата, е инспектори от ДВСК да вземат проби от вложените суровини и подправки.
"Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй като това е важно както за нас като контролен орган, така и за производителите. Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта", заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов.
 
"АМБ ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава-членка на ЕС", каза изп. директор на АМБ д-р Светла Чамова. Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи.
При анализ в Референтния център по безопасност на храните на седем проби от продукти, произведени по утвърдения стандарт "Стара планина", бе установено наличие на соя в кренвирш, колбас, карначе и кебапче. Инспекторите от ДВСК са взели пробите от търговската мрежа. Методът, по който са направени изследванията, е базиран на официален метод на Асоциацията по аналитична химия на САЩ и се ползва за доказване на наличие на соев протеин в месо и месни продукти.

Още по темата: общо новини по темата: 7
02.11.2010 »
28.10.2010 »
23.10.2010 »
19.10.2010 »
15.10.2010 »
14.10.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Защо у нас в Бг нямаме така оборудвана лаборатория, като тъй наречената Референтна лаборатория на ЕС? Ситуацията според мен е скандална! Даже производителите на колбаси са длъжни да имат собствено оборудване за своята лаборатория, която да прави също и количествен, и качествен анализ! Другият скандален момент е на какво основание са присвоявали на производителите сертификат ИСО 9001 - система за управление на качеството, след като нямат възможност у себе си да контролират количественото съотношение на всички съставки на продукта? И сега на арбитражен анализ в Референтна лаборатория. Ами ако там се окаже, че при производителя всичко е нормално? Как държавата ще обезщети пострадалата им репутация? Всичко у нас си остана както си беше при соца - никой няма да отговаря за нищо. Много удобно, господа министри! Да ви разстреля човек наведнъж! Не защитавам производителите! След като са получили така сертификат ИСО, и те са за бой! Просто още не е окончателно ясно дали са виновни. Защитавам правата на бизнеса у нас пред бездушната и лицемерна държава!
+2
 
 
Нещо аз ли не разбрах, или нашите са доказали наличие на соя, без да кажат количеството, което може да бъде 10% - 0,01% Освен това кое е по вредно, соята или всички Е-ххх дето ги слагат дори и по стандарт.
+2
 
 
Опитах кремвиршите Стара планина на Житница. Според мен и те са пълно менте на по-високи цени. Има толкова месарски магазини вече, които продават наденици на нормални цени. Сигурно и в тях има соя, но са на цена до 5 лв. Защо да давам почти осем лв. за съмнителни кремвирши А къде по-добре е да си хапнеш една пържола вместо 2 кремвирша. Цената е почти еднаква.
-2
 
 
Пловдивчани,хапвайте здраво всичко,което е "расло" на кокъл (много са),a aз тази вечер ще опитам една BISTECCA FIORENTINA (google),пък каквото му дойде,НАЗДРАВЕ!
+1
 
 
Два възможни начина -а нима продуктите ,които се влагат не се проверяват предварително от предприятията в България.
+4
 
 
внимавайте и с продуктите "от месо"на ЛЕКИ И САЧИ
Цъкам минуси на буферите :)
на 14.10.2010 г.
+4
 
 
Не се свенете на казвате имената на фирмите. КЕН,Унимес,Сами-М . Никога повече техни продукти!
+6
 
 
Не им стана номера със скъпа соя, сега губели доверие в стандарта. Поредната глупост на едрия бизнес е на път отново да се провали от лакомия и далавераджийство, те сами си го провалят. Искаха държавна протекция за официално изнудване със соя, рога и копита, не се получи, и сега ще го "изоставят".
-1
 
 
Изпращат ги там, защото в нашите Бг лаборатории нямат техника да проверяват количественото съотношение на съставките в продукта. И ако се окаже, че соята за която писнаха е под 2% както е стандартът за ЕС, тогава не може да бъде фалшив продукт. Извод: дали е фалшив продукт все още не е доказано.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: