Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Правителството е набелязало над 15 мерки за справянето с агресията
Автор: Самуил Иванов 17:26 / 10.08.2023Коментари (0)335
© Фокус
Правителството е набелязало над 15 мерки за справянето с агресията. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на министрите на вътрешните работи, правосъдието, труда и социалната политика и образованието във връзка с мерки, предложени на министър-председателя Николай Денков, срещу агресията, предаде репортер на "Фокус".

Премиерът Николай Денков заяви, че според него зачестилите актове на насилие през последните седмици всъщност е показало една "скрита епидемия през последните години". 

"През последните дни и седмици в медиите се появи информация за много, някои от които, изключително тежки случаи на насилие. В един момент, като че ли избухна тази вълна от нови и нови случаи. Изглежда като епидемия. Моето усещане е, че това е било скрита епидемия през последните години", заяви Денков.

По думите му много жертви на насилие са започнали да говорят за преживяното, окуражени от обществената подкрепа. Той обясни, че целта на правителството е да намали колкото се може тази негативна тенденция.

"Сега, окуражени от подкрепата, която получиха от обществото, много повече хора решиха да кажат за совите проблеми. Тъй като насилието присъства в живота около нас, трябва да направим всичко възможно да намалим риска от него. Затова помолиха четирите основни институции, които имат пряко отношение по тази тема Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието и науката да направят вътрешен преглед не толкова на това, което се е правило до момента и какво е направено досега, а на база на цялата налична информация да формулират какво според тях липсва и трябва да бъде направено най-вече в превенцията, а след това в предотвратяването или подпомагането на жертвите от насилието", каза още той.

"След едноседмичния срок, който беше даден, днес направихме среща със съответните министри и заместник-министри. Мога да кажа, че тя беше съдържателна. Набелязахме повече от 15 мерки, голяма част от които изискват координация от съответните институции", категоричен бе Николай Денков.

Мерките обхващат възпитателната част на децата за това, че могат да се сблъскат със ситуации на агресии, минават през предварителната информация и организирането на кампании, но акцентът пада върху координацията на всички ангажирани институции.

"В рамките на образователните институции се появяват различи прояви на агресия и насилие както по отношение на децата, така и по отношение на учителите", заяви министър Цоков.

"От набелязаните мерки, от особена важност са мерките за работа със семейството. От тази година стартира национална програма за развитие на личностното развитие на децата и учениците като част от компонентите ще бъдат финансирани дейности за работа с родителите в училища за подобряване на позитивността на образователната среда и справянето с агресията. Нашата амбиция е от следващата година тази програма да бъде въведена и в детските градини", категоричен бе той.

Според министъра така се разширява обхвата и взаимодействието с родителите по този проблем.

Министърът на образованието каза още, че ще бъдат изградени екипи за медиация по конфликти за справянето със случаи на агресия в отделните семейства. По думите му ще се търсят решения на конфликтни ситуации.

От МОН ще искат да се въведат ментори, които да се справят с агресията сред учениците и учителите. От тази година над 30 училища ще получат ментори, които да работят с такива хора. Акцентът ще бъде и върху увеличаването на броя психолози, които ще работят в училищата и детските градини.

"Ние трябва да осигурим възможност за психологическа подкрепа за всяко дете и ученик“, заяви министърът.

По думите му тази услуга ще бъде напълно безплатна и тя ще цели социално подпомагане на подрастващите.

Социалното министерство предлага няколко по-спешни мерки. Те ще предложат развитие на мрежа за специализирани услуги за възрастни и деца, жертви на насилие, във всяка област на България.

"Създаването им трябва бъде включено в Националната карта по социални услуги, по която се работи в момента и трябва да бъде готова до края на годината“, уверяват от министерството.

От Министерството на труда и социалната политика смятат, че трябва да бъде изготвена Национална програма за превенция от насилието, в която да бъдат подготвени експертни екипи от психолози, които да окажат помощ на жертвите на насилие.

От ведомството предлагат да се създадат шест експертни, високоспециализирани екипи в шестте икономически региона на страната, които да работят заедно, за да се осъществяват мерките с по-добра ефективност.

"Хората трябва да познават институциите, които са ангажирани по защитата от насилие и действия, както и конкретни мерки, които трябва да бъдат предприети в такива случаи. Жертвите на насилие трябва да имат достъп до ясна и точна информация за това къде, как и каква помощ могат да получат“, заявиха от министерството.

От МВР заявиха, че повече от 15 години работят активно по темата за домашното насилие. Водещата структура е ГД "Национална полиция“.

От Вътрешното министерство казаха още, че вече има създаден сектор "Домашно насилие“, който да осигурява контрол над областните координатори за превенция на агресията по домовете.

Целта на МВР е да централизира всички мерки, дейности, стъпки и програми, които действат по тези случаи. Към настоящия момент са в сила методически указания за това как да действат полицейските служители с потърпевшите на насилие. Тези мерки ще бъдат адаптирани към новите промени в Закона за защита от домашното насилие.

Министерството на правосъдието е създало Национален съвет за превенция от домашно насилие, който ще бъде оглавен от вицепремиера и министърът на правосъдието.

Предвижда се създаването на Национална информационна система, която да събира данни за всички жертви на домашно насилие, кои са те, какви мерки са предприети, кои са отговорните институции за осъществяването им и други.

Заместник-министър Дечев каза още, че Министерството на правосъдието и Националното бюро за правна помощ имат подписан меморандум заедно с МВР и адвокатските колегии, към които са създадени регионални центрове за консултация за деяния свързани с домашно насилие. Идеята е да се създаде по-добра междуинституционална координациа, за да се оказва по-добра правна помощ на жертвите на насилие.

Министерството на правосъдието е създало Национален съвет за превенция от домашно насилие, който ще бъде оглавен от вицепремиера и министърът на правосъдието.

Предвижда се създаването на Национална информационна система, която да събира данни за всички жертви на домашно насилие, кои са те, какви мерки са предприети, кои са отговорните институции за осъществяването им и други.

Така всеки полицай ще трябва да информира жертвите на насилие, че могат да ползват безплатна правна помощ, а всеки ден дежурни адвокати, специализирани в областта, трябва да оказва правна помощ. Адвокатите трябва да отидат при жертвите и да се запознае със случая с цел правна помощ.


Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
Хороскоп за деня
Природни стихии
Художествена гимнастика - състезания и подготовка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: