Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Преди връщането на мандата: Ще успеят ли ГЕРБ-СДС да съставят редовно правителство
Автор: Самуил Иванов 22:05 / 21.05.2023Коментари (0)395
©
По-малко ден преди Мария Габриел да отиде на "Дондуков" 2 и да върне мандата изпълнен на президента, представяйки състав на бъдещ кабинет. Дали кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС ще успее да събере нужната подкрепа и да състави редовно правителство - предстои да разберем.

Към момента първата политическа сила може да получи 116 гласа "за" при гласуване в зала. По-рано през седмицата от парламентарните групи на ПП-ДБ и БСП обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.

Въпреки че вторите няма да дадат своята подкрепа за проектокабинета "Габриел", те смятат, че ГЕРБ-СДС трябва да направи това с втория мандат, за да може страната да излезе от политическата и институционалната криза.

БСП проведе Национален съвет, след който излезе с позиция, че се прекратяват разговорите за правителство с първия мандат, но са готови да се срещнат с носителите на втория, ако бъдат поканени. От левицата обявиха също, че налагат забрана на свои членове да стават служебни министри в правителства, съставяни от президента Радев.

Така единствените партии, които изразиха готовност да застанат зад проектокабинета на Мария Габриел са ДПС и ИТН. Аритметиката обаче показва, че ако в зала присъстват всичките 240 депутати, то на ГЕРБ-СДС няма да им достигнат 5 мандата, за да реализират правителството.

Подкрепа от "Възраждане" също не може да бъде очаквана. Третите в 49-ото НС са категорични, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, но са готови да получат третия, ако се стигне до там.

По този начин пред ГЕРБ-СДС има две възможности -  или да има игра с кворума, т.е. не всички народни представители да са в зала при гласуване, или да има разцепление във вече заявените позиции на партиите и част от депутатите да гласуват "за“.

В петък кандидатът за министър-председател обяви, че ще предложи експертен кабинет, който ще има за основна задача да извърши съдебната реформа, правейки промени в Конституцията.

Имената на министрите все още не са обявени. Те ще станат ясни утре в 15:00 часа, когато Мария Габриел ще срещне с държавния глава в сградата на Президентството, за да върне изпълнен мандата. Очакванията към момента са, че личностите ще бъдат доказани експерти в областите, за които ще трябва да отговарят и няма да са партийни фигури.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: