Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Преди връщането на мандата: Ще успеят ли ГЕРБ-СДС да съставят редовно правителство
Автор: Самуил Иванов 22:05 / 21.05.2023Коментари (0)402
©
По-малко ден преди Мария Габриел да отиде на "Дондуков" 2 и да върне мандата изпълнен на президента, представяйки състав на бъдещ кабинет. Дали кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС ще успее да събере нужната подкрепа и да състави редовно правителство - предстои да разберем.

Към момента първата политическа сила може да получи 116 гласа "за" при гласуване в зала. По-рано през седмицата от парламентарните групи на ПП-ДБ и БСП обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.

Въпреки че вторите няма да дадат своята подкрепа за проектокабинета "Габриел", те смятат, че ГЕРБ-СДС трябва да направи това с втория мандат, за да може страната да излезе от политическата и институционалната криза.

БСП проведе Национален съвет, след който излезе с позиция, че се прекратяват разговорите за правителство с първия мандат, но са готови да се срещнат с носителите на втория, ако бъдат поканени. От левицата обявиха също, че налагат забрана на свои членове да стават служебни министри в правителства, съставяни от президента Радев.

Така единствените партии, които изразиха готовност да застанат зад проектокабинета на Мария Габриел са ДПС и ИТН. Аритметиката обаче показва, че ако в зала присъстват всичките 240 депутати, то на ГЕРБ-СДС няма да им достигнат 5 мандата, за да реализират правителството.

Подкрепа от "Възраждане" също не може да бъде очаквана. Третите в 49-ото НС са категорични, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, но са готови да получат третия, ако се стигне до там.

По този начин пред ГЕРБ-СДС има две възможности -  или да има игра с кворума, т.е. не всички народни представители да са в зала при гласуване, или да има разцепление във вече заявените позиции на партиите и част от депутатите да гласуват "за“.

В петък кандидатът за министър-председател обяви, че ще предложи експертен кабинет, който ще има за основна задача да извърши съдебната реформа, правейки промени в Конституцията.

Имената на министрите все още не са обявени. Те ще станат ясни утре в 15:00 часа, когато Мария Габриел ще срещне с държавния глава в сградата на Президентството, за да върне изпълнен мандата. Очакванията към момента са, че личностите ще бъдат доказани експерти в областите, за които ще трябва да отговарят и няма да са партийни фигури.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: