Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предпазливост при предлагане и продажба на имоти
Автор: Екип Ruse24.bg 13:16 / 29.07.2022Коментари (0)440
©
През първата половина на 2022 година се регистрира ръст от 4% в предлагането на средно висок и висок клас жилища за първата половина от годината. Трябва да се отбележи, че по-голямата част от новото предлагане се осъществи през първото тримесечие на годината, докато динамиката през второто тримесечие беше забавена заради войната в Украйна и нарушената верига на доставки на строителни материали.  

За първи път от края на 2020 г. има ръст в проектите в строеж, така те достигат 3 800 жилищни единици. При новите жилища продължава тенденция към увеличение на площта на общите помещения (хол и трапезария) и обособяване на работно пространство, показва доклад на Colliers.

Друга тенденция, която се наблюдава при проектите в строеж е задържане на предлагането и продажбите. Причините за това са постоянно променящите се цени на строителните материали и затрудненията в доставките им, което води до предпазливост при формиране на себестойността на предлаганите имоти.

Нивата на свободните жилищни единици остават стабилни след незначителния спад в началото на годината – така те съставляват 2% от общия обем.

Най-продаваните типове имоти са апартаменти с 3 спални, следвани от апартаменти с 2 спални и къщи. Съществуващото търсене е фокусирано предимно върху жилища за собствено ползване (75% от всички транзакции) спрямо тези за инвестиция. Тенденцията, която обуславя динамиката на пазара през първото полугодие, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище.

Като цяло търсенето в средно висок и висок сегмент при новото строителство забави своята скорост в края на първото тримесечие. Повечето участници на пазара предприеха изчаквателна позиция, предвид геополитическите и икономическите предизвикателства.

Наблюдава се възходящ интерес към закупуване на имоти от чуждестранни лица, които пребивават за по-дълъг срок в страната. Целта на покупката е за собствени нужди в краткосрочен план. Като резултат, динамиката в продажбите на завършени имоти към този профил купувачи е по-висока спрямо предходните години.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г. Средни продажни цени за:

- апартамент с две спални: 180 000 – 230 000 евро

- апартамент с три спални: 240 000 - 300 000 евро

- къща от редови тип: 320 000 – 450 000 евро

- самостоятелна къща: над 486,000 евро

Средните наемни цени регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене. Преместване на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на наемния пазар през второто тримесечие на 2022 г.

Средни наемни нива са:

- апартамент с две спални: 1 000 - 1 300 евро

- апартамент с три спални: 1 400 – 1 700 евро

- къща: над 2 150 евро

Разликата между офертната и покупната цена се стопи. Все по-често допълнителна отстъпка от офертната цена не се предоставя.

Прогнозата е, че покачването на лихвените проценти от Федералният резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се прогнозира да доведе до намаляване на икономическата активност, което най-вероятно ще се усети още през есента на тази година. Очакваме това основно да афектира по-големите проекти във фаза на планиране и строителство, казват от Colliers.

Потенциалното охладняване на интереса на купувачи е процес, който ще спомогне за балансирането на пазара, защото през последните години се регистрира недостиг на жилища в София.

Предвид тенденциите в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия, с интерес се следи развитието на инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent).

По дефиниция Build to Rent (BtR) е термин за жилища, построени специално за отдаване под наем, обикновено дългосрочно. Управлението е професионално и се осъществява от собственика или от оператора на сградата. Този клас активи навлизат и в България, първите проекти са вече факт. В средносрочен план този все още неразработен пазарен сегмент е с добър потенциал за развитие.

Средните наемни цени в сегмента ще запазят стабилни позиции, а ръстът на продажните цени ще се забави.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: