Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Маргарита Младенова за своя клас: За нас театърът е енергетичен феномен
Автор: Цвети Тончева 12:45 / 13.09.2023Коментари (0)572
©
Първо искам да ви кажа, че не Пловдив нас ни избра, а ние си избрахме Пловдив, за да отправим тази наша идея, това наше очакване точно към Пловдивския театър за съвместна работа. Това сподели със слушателите на предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" проф. Маргарита Младенова, която е режисьор на спектакъла "Месец на село". Представлението е на студентите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от класа на проф. Маргарита Младенова.

Всяка година по традиция Драматичен театър Пловдив има привилетията да открие с трупата си фестивала. Но тази година трупата на театъра домакин ще закрие фестивала, а правото да го открие бе предоставено на младите бъдещи артисти от класа на проф. Младенова.

"Идеята не беше просто един процес и един дипломен спектакъл да излязат от академията. Те имат в професионален театър СФУМАТО още от края на втората година спектакъл, с който пътуват, участват във фестивали. Самите ни семестри, ателиетата, в които участват, са повече лаборатория, отколкото чиста педагогика. Нашето искане беше да дойдем точно в Пловдивския театър, където театърът е жив, където градът обича своя театър, където публиката има вкус, където мога да ви уверя, аз 50 години правя спектакли и пътувам къде ли не и обикалям, че екипите на Пловдивския театър са най-добрите в България. И където има въздух като отношение, като съзнание, като разбиране, като философия за театър, в който един спектакъл на студенти да може да се случи, не просто да се завърши, а да се случи абсолютно без компромис", добави проф. Маргарита Младенова.

Класа си тя нарича "една група работохолици". Те имат три състава на ключовите роли и работят "до откат и като за световно от първата до последната репетиция".

"Репетицията ни е религия. Студентите, макар и малки, нямат никаква необходимост от това да се отнасяте към тях снизходително, като към деца. Напротив – отнасяйте се с цялата взискателност на развити театрални хора към техните възможности, към енергията им на сцената. Защото за нас театърът е енергетичен феномен, нещата се случват със страшна сила", посочи още проф. Младенова.

Постановката "Месец на село“ тя нарече "висша математика".

"Разбира се, всяка добра драматургия е висша математика, не е аритметика, но геният на Тургенев – пиесата е писана преди 180 години, а сякаш е писана утре, геният му се състои в това, когато тръгне да се вглеждат в това какво е човекът, каква амалгама от прекрасно и ужасно е човекът и как любовта, защото това е темата на спектакъла, е отворена рана, през която може да влезе всичко, как трябва да се устоява на болката, защото силният живот е болка и не можем да се направим, че това го няма.  Целият този поглед, безжалостен и в същото време проникновен, според мен, трябва на театъра. Не просто на българския, не просто на нас като режисьори и педагози, не просто на Академията, а театъра, който е високо човекознание, би трябвало да се завърне, да си завърне погледа към какво се случва с човека и защо, ако можем да допуснем", сподели мислите си Младенова.

Изборът на самата пиеса "Месец на село“ не е случаен. Без тази пиаса на Тургенев нямаше да има "Вишнева градина“, нямаше да има Чехов“.

"Имаме вътрешното убеждение, че срещата ни с вас, с пловдивския зрител наистина ще зареди спектакъла за следващ живот и нас самите, ще ни научи на законите на срещата между представлението и публиката, която в контекста на днешното живеене, е заплашена, аз смея да го кажа. Спектакълът да възкреси тази висока температура на срещата, в която човек като излиза от него, да може да е озадачен, с разместени пластове, нещо да му се е случило. Не да бъде само естетическо зрелище, което също е много важно. Очакваме това да стане. Въпреки че са млади, те са силно мислещи на сцената по време на акция и това някак си се надявам да го усетите и да му се доверите", пожела проф. Младенова преди публиката още да е видяла пиасата.  



27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът“ започна в неделя в голямата зала на Драматичния театър в Пловдив с премиерата на постановката "Месец на село"-  комедия в пет действия от Иван Сергеевич Тургенев. В спектакъла участваха студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" клас проф. Маргарита Младенова.


Превод на пиасата е проф. Маргарита Младенова.

Постановка и сценична адаптация - проф. Маргарита Младенова.

Сценография - Ивайло Николов.

Композитор - Асен Аврамов.

Асистент режисьор - Албена Георгиева.

Още по темата: общо новини по темата: 24
07.05.2024 »
30.04.2024 »
16.04.2024 »
19.03.2024 »
27.02.2024 »
14.02.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: