Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радев: Обществото очаква активна законодателна дейност от НС
Автор: Екип Ruse24.bg 15:55 / 11.04.2023Коментари (0)334
©
Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-то Народно събрание, която да гарантира както предвидените за страната ни средства по Плана за възстановяване и устойчивост, така и присъединяването на България към Шенген още тази година. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков“ 2 с члена на Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Държавният глава подчерта, че необходимите проектозакони вече са изработени от служебното правителство, което очаква подкрепа от страна на парламента за тяхното приемане, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Чрез одитната си дейност Европейската сметна палата оценява ефективността и законосъобразността на действията на ЕС, с цел да допринесе за тяхната отчетност и прозрачност. По време на разговора бяха обсъдени констатациите от Годишния доклад на Европейската сметна палата, както и работата на страната ни със средствата от европейските фондове.

През последните години България се утвърждава като надежден и коректен партньор на Европейската сметна палата и в последния доклад на органа е дадена като пример за добро сътрудничество между одитните и управляващите органи в кохезионната политика, стана ясно в рамките на срещата. Обвързването на кохезионната политика с върховенството на правото обаче изисква конкретни действия от България за наваксване на неприетото в предходния парламент законодателство, което забавя и усвояването на средствата по ПВУ, бе общата позиция по време на разговора.

Все повече страни от ЕС предприемат действия за предоговаряне на своите Планове за възстановяване и устойчивост, за да оптимизират или променят заложените в тях проекти, за да ги осъществят в реалистични срокове и за да постигнат по-бързи резултати, стана ясно по време на срещата. Държавният глава подчерта, че гарантирането на устойчиво бъдеще на българската енергетика е приоритет и следва внимателно да бъдат обмислени сроковете, необходими за изграждането на нови енергийни мощности. Затова при всяко потенциално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български правителства са поемали ангажименти, следва предварително да бъде осигурена реалистична екологична алтернатива за производство на електроенергия, както и да бъде обезпечена социалната стабилност в прехода към изграждане на зелена икономика.

По време на срещата президентът открои и усилията на служебното правителство за повишаване на информираността на малките и средни предприятия и улесняване на техния достъп до средствата от  европейските фондове. В резултат на тези действия се отчита и съществен ръст в заявленията за достъп до европейско финансиране по различни европейски програми. Румен Радев отбеляза и предприетите действия за създаване на индустриална зона край Доброславци, към която вече има заявен интерес от стратегически инвеститор в сектора на автомобилостроенето, което може да промени международния облик на България като инвестиционна дестинация и качествено да подобри бизнес средата у нас.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: