Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Росен Желязков към украинския му колега: България ще продължи да настоява за постигане на мир
Автор: Екип Ruse24.bg 14:16 / 24.04.2023Коментари (0)509
© Народно събрание
България ще продължи да подкрепя Украйна категорично с всички инструменти, с които разполага, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук. Двамата разговаряха в рамките на Конференцията на председателите на парламенти на държавите членки на Европейския съюз в Прага, Чехия.

"България категорично осъжда непровокираната и неоправдана агресия на Русия срещу суверенна и независима Украйна", отбеляза Росен Желязков, съобщава пресцентърът на българския парламент. Той подчерта, че войната на Русия срещу Украйна значително подкопава архитектурата на сигурността на Европа като цяло и сигурността на Черноморските страни в частност.

Председателят на Народното събрание посочи, че отговорът на ЕС на агресията на Русия досега е бил твърд и единен, въпреки че е изисквал много жертви, а бремето е поето от европейските граждани. И все пак, ние сме изправени пред по-голямата отговорност да запазим международния ред, основан на правила, които гарантират нашата сигурност и стабилност, добави Росен Желязков.

България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна, заяви Росен Желязков. Споделяме позицията, че агресията и престъпленията на Русия трябва да бъдат осъдени с цялата тежест на международното право и всички военни престъпления трябва да бъдат разследвани, допълни председателят на Народното събрание.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук изрази благодарност за последователната позиция и подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Украйна. Той подчерта, че красноречиво доказателство за това са и приетото от Народното събрание още миналата година решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна и решение на българския парламент, с което се обявява Гладомора за геноцид. Председателят на украинския парламент изрази искрената благодарност на своя народ за помощта, която България му оказва в този труден момент.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна с всички инструменти, с които разполагаме - икономическа и финансова помощ, политическа подкрепа за международните инициативи на Украйна и ограничителни мерки, но с повишено внимание към неблагоприятните им последици за нашите критични сектори", посочи председателят на Народното събрание. "България ще продължи да настоява за постигане на справедлив и траен мир във война, която Украйна не е започнала, и по начин, който ще запази суверенитета и териториалната цялост на страната. Заедно с нашата подкрепа за Украйна трябва да засилим усилията за справяне с последиците от войната, особено за най-уязвимите страни и за тези, които са стратегически важни за нас", допълни той.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: