Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Слави: Наричаха ме сатана и варварин, а сега и аятолах
Автор: Екип Ruse24.bg 09:57 / 25.06.2019Коментари (8)1305
©
Ето какво написа Слави Трифонов във фейсбук страницата си: "Започва още една седмица, в която говорителите на партиите ще вият на умряло за партийната субсидия от 1 лев. Драгомир Стойнев, Румен Гечев и Крум Зарков от БСП пак ще вият, че 1 лев субсидия е "разстрел на демокрацията“, след който "партиите ще изчезнат“.

Ако БСП наистина са толкова загрижени за демокрацията, да бяха участвали в референдума като агитират срещу предложението за 1 лев субсидия. Ама не участваха. Явно са очаквали, че референдумът е нещо, което ще го намажем с ракия и ще мине.

В контекста на днешното виене на умряло е изключително важно да припомним, че нито една от големите партии не се регистрира в ЦИК, за да участва в кампанията за референдума през 2016 г. Нямаше ГЕРБ, нямаше ДПС, нямаше ВМРО, нямаше НФСБ, нямаше АТАКА, нямаше ВОЛЯ, нямаше и БСП. Тогава на БСП не им е пукало, че 1 лев субсидия ще унищожи демокрацията, както твърдят сега. Ами, след като сами доказвате, че не ви пука за демокрацията – изчезнете! Наистина изчезнете! Или пък просто приемете факта – пряката демокрация ще ви отнеме много – цели 12,23 лв. от субсидията.

Йордан Цонев от ДПС пак ще вие най-много, че с 1 лев субсидия партиите ще станат зависими от икономическите субекти. Той даже започна виенето още вчера по БНР. Интересно ми е да попитам – при 13,23 лв. ДПС грам ли не е зависима от икономическия субект, собственик на ТЕЦ-Варна и пристанище "Езерово“? 

Всъщност, Йордан Цонев нелепо се опитва да заблуди, че огромният проблем с политическата корупция и черните каси на партиите се лекува със субсидия от 13,23 лв. на глас. Нима кражбата на субсидии е спряла другите кражби – от търговия с влияние, от приемане на лобистки закони, от раздаване на обществени поръчки? Отговорът е ясен на всички. 

Ако няма субсидия от 13,23 лв., ДПС предлага алтернатива на инат – да излекува болестта "Политическа корупция“, като се приеме от всички, че тя вече не е болест за лекуване. И предлага това да стане по "американски модел“, който въобще не е американският. Явно ДПС са открили нова Америка – не тая на Колумб.

Тезата, че с 1 лев субсидия партиите ще станат зависими от бизнесмените отдавна я развива и самият финансов министър Владислав Горанов. И пак ми е интересно да попитам – 13,23 лв. субсидия спасиха ли финансовия министър от това да живее безвъзмездно в тузарски апартамент на бизнесмен? И всъщност – какви зависимости го спасяват да е още министър, въпреки извършеното престъпление по надписването на партийните субсидии?

Тази седмица пак ще вият и от ГЕРБ – как субсидията от 1 лев не е добра идея, но изпълняват волята на народа. Истината е, че на ГЕРБ въобще не им пука за волята на народа. Ако не бяхме осветили надписването на партийните дотации с милиони левове, темата за едното левче субсидия въобще нямаше да е на дневен ред. Но стана – на 942-ия ден от референдума.

Тази седмица по темата за партийните субсидии пак ще вият на умряло и придворните политолози, социолози, журналисти. Политолозите вече се събраха и пак се подписаха под общо писмо колко е опасна субсидията от 1 лев. Ще рече човек, че са притеснени от думите на Борисов, че при 1 лев субсидия партиите няма да има с какво да плащат на политолозите. 

Между другото, с изненада установих, че председател на българската секция на организацията "Прозрачност без граници“, подписала се във въпросното писмо, е бившият член на БКП и бившият преподавател по "Научен комунизъм“ – другарят Огнян Минчев. И тая организация тука сме си я направили "по нашенски“ – чиста "българска работа“. А както пише Иван Хаджийски, българската работа – "това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена...“

Дали и горките български медии не са притеснени от орязването на субсидията, след като стана ясно, че най-голямото перо от нея е отивало по посока медии? 

"От цялото това намаляване (на партийната субсидия) най-много ще се засегнат медиите – даже се опасявам да не ви намалят заплатата заради това“. Наглото изказване е от миналата седмица – направи го Хамид Хамид от ДПС пред колегата Антон Хекимян. Разбира се, журналистическата гилдия не намира проблем в тия думи и затова няма никаква позиция. Но пък намира време да ви обясни колко е опасен "популизмът“ на "гологлавия шоумен“ и "гологлавия лешояд“.

Всъщност, вече имам ново любимо изказване, направено по мой адрес. В предаване на близката до властта телевизия "Европа“, Георги Коритаров и гостите му са дали оценка колко е прост народът, подкрепил референдума. Според самия Коритаров, на референдума са гласували огромно количество невежи, поддали се на шоупопулизма на един телевизионен аятолах. Телевизионният аятолах съм аз.

Не си заслужава да коментирам надълго Коритаров, защото през годините той загуби много по-ценни неща от малката си масичка. И няма как да е другояче – вече не води от "пещерата, която прави свободата“. Преди около 20 години бившият шеф на СЕМ (тогава НСРТ) Димитър Коруджиев ме нарече "сатана“.

Преди 18 години писателят Александър Томов, също бивш шеф на СЕМ, написа памфлет, в който аз бях квалифициран като "варварин“ в ново време. 

Днес съм повишен в "телевизионен аятолах“.

За всичките наведени политолози, социолози и журналисти, проблемът на държавата винаги са "сатаните“, "новите варвари“ и "аятоласите“ - никога не са крадливите политици. 

Ще ги чуете и тази седмица – от сутрин до вечер ще вият как въпросът за партийните субсидии е твърде сложен, че не трябва да се бърза, че трябват сериозни анализи и изчисления, че трябват дебати. Бла-бла-бла. Помнете ми думата – някой ден така ще говорят и за мажоритарния вот: "Да не бързаме, ще трябва време за задълбочен анализ, пък и районирането трябва да се прави поне 2 години...“

Всъщност, чухте ли наведените политолози, социолози и журналисти да бъдат безкомпромисно критични за дългогодишното престъпно надписване на партийните субсидии с десетки милиони левове? Няма как да ги чуете.

Ще ви кажа какво още няма да чуете от тях по темата за партийните субсидии.

Те никога няма да кажат, че при 1 лев субсидия партиите ще получат 3 милиона лева. Не, те ви убеждават, че 3 милиона лева от вашите пари всъщност са нула лева. 

Те никога няма да кажат, че освен тия 3 милиона лева, партиите в Парламента ще продължат да получават и онези 6 милиона лева на година за т.нар. "представителни“ – за съветници, за секретарки, за кафенце. Стават 9 милиона лева. Но 9 милиона лева от вашите пари са нула лева – това ви убеждават. 

Наведените политолози, социолози и журналисти никога няма да кажат, че партиите в Парламента имат спестени 50 милиона лева! Не, те ще ви кажат, че при 1 лев субсидия партиите ще фалират.

Те никога няма да ви кажат, че високият размер на субсидията е изцяло в полза на големите партии и безапелационно убива шансовете на малките. ГЕРБ има спестени 23 милиона лева, а БСП и ДПС са с по 6,5 милиона лева. Да видим малките – "Глас народен“ има 208 000 лева, ДБГ - 144 000 лева, АБВ - 111 000 лева, СДС – 32 000 лева, създадената от Иван Костов ДСБ – 11 000 лева, а "ДА България“ има 769 лева в биткойни. Но наведените всичколози ви казват, че при 1 лев субсидия ще се ударят малките партии. Даже ви го казват в момент, в който стана ясно, че големите партии са лапали пари от гласовете, получени за малките партии. Фамозно.

Наведените никога няма да ви кажат, че дадените наготово милиони от субсидия въобще не насърчават партиите да събират членски внос и дарения от физически лица. Във всяка нормална демократична страна партиите разчитат в огромна степен на съмишленици, които споделят политическите идеи и каузите на съответната партия. И тези съмишленици финансират политическите формации с членски внос и дарения. Този процес е необходимо условие за водене на автентичен политически живот. Оказа се, че у нас единствената партия в Парламента, която е получила дарения от физически лица през 2018 г. е БСП. Другите не са декларирали и един пробит лев дарение.

Подобно е положението и с членския внос. Всичките партии, които получават субсидия, са събрали от членски внос общо 1,7 млн.лв. (като 938 000 лв. от тях ги е събрала БСП). Тази обща сума от 1,7 млн. е с 200 000 лв. по-малко от субсидията само на партия ВОЛЯ.

ВОЛЯ, АТАКА и "Възраждане“ не са декларирали нито една стотинка от членски внос. Най-голямата партия ГЕРБ пък е събрала от членски внос едва 161 000 лв. Дори малката извънпарламентарна партия "Движение България на гражданите“ е получила повече от членски внос – 167 000 лв. Нормално – те си нямат милионна субсидия, получена наготово. Ще отбележа, че в Холандия партиите се издържат основно от членски внос, като държавното финансиране, въпреки че е законово уредено, не играе съществена роля. Подобно е положението в Швейцария и Малта. Това наведените няма да ви го кажат.

Наведените няма да ви кажат и че партиите не развиват позволената им от закона издателска дейност. Т.е. партиите нямат никакви авторски права и интелектуална собственост, от които да печелят. На партиите им е по-лесно да платят на наведените и да се рекламират чрез тях.

Наведените няма да ви кажат, че партиите, разбира се – големите, имат и имоти, от които могат да печелят. Няма да ви кажат, че множество офиси на основните партии тънат в разруха и са затворени, вместо в тях да се води някакъв партиен живот. Наведените обаче ви казват, че на партиите им трябват големи субсидии, за да водят... партиен живот. Няма обаче да ви кажат, че тоя партиен живот всъщност са семинари в приятни курорти, на които жените си правят селфи за фейсбук с Бойко, а Цецка Цачева пее "Цъфнал ГЕРБ“ и песни на Булат Окуджава.

Наведените няма да ви кажат и как партиите използват парите от държавната субсидия за гнусен политически пи ар – ходят партийните ръководители и даряват печки и хладилници на угнетени и изстрадали българи. А всъщност си купуват фалшиво благородство, защото парите за тези печки и хладилници са дошли от същите тези угнетени и изстрадали българи. Наведените ще ви кажат, че в това няма нищо лошо – парите се връщат при хората. Но и тук ще ви излъжат. Защото партиите, за да трупат пари на влог, постепенно се отказаха и да правят щедри дарения.

Забележете – през 2012 г. ГЕРБ дарява 3,4 млн. лв., а през 2013 г. - 3,1 млн. лв. И изведнъж щедрото сърце на партията става каменно – през 2015 г. ГЕРБ дарява... едва 183 000 лв., през 2016 г. – 106 000 лв., през 2017 г. – 157 000 лв., през 2018 г. – 165 000 лв. Познайте колко е дарила БСП миналата година – 6000 лв. Ех, можеше малко повече да им се откъсне от "червеното сърце“ - поне в годината, в която са получили 2 милиона лева над законно полагаемото.

Но най-важното, което наведените няма да ви кажат е, че за крадливи партии и 1 лев е много. Няма да се възмутят и да попитат: "Ало, партиите да не сте семейство, че да държите пари за черни дни, в случай, че някой се разболее? Или сте семейство? Ами, ако сте такова, ще се оправяте като всяко българско семейство – с колкото има. А за вашето семейство има 1 лев.“

Още по темата: общо новини по темата: 49
28.09.2020 »
27.06.2019 »
26.06.2019 »
21.06.2019 »
12.06.2019 »
12.06.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Точно казано,но кучето си лае,а кервана си върви.
+1
 
 
Добре го е казал, сега остава да влезе в политиката и наистина да промени нещо! Но не ми се вярва... :(
-2
 
 
Кукла на конци.Селски тарикат.Влез в политиката,недей като барабанчик да сервилничиш на народа,а като ти дойдат политиците да мълчиш,като п**ка.Инак ставаш част от статуквото ако само разтягаш локуми ,а не се бориш със статуквото и партиите.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: