Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Собственик на сладкарници: Дали един козунак е хубав - може да се прецени по бухването и дали се къса на конци
Автор: Екип Ruse24.bg 10:41 / 13.04.2023Коментари (0)561
©
Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак?

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора", разказа пред микрофона на БНР-Варна Михаил Николов, собственик на сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.

В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на "конците".  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.

Още по темата: общо новини по темата: 169
24.03.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: